Magyarul is elérhető lesz az európai üres állások listája

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A magyar munkavállalóknak is rendelkezésükre áll majd az EURES, az európai üres állások listája. Az internetről elérhető adatbázisból információkhoz lehet jutni az egyes tagországok munkavállalási, társadalombiztosítási, adózási, idegenrendészeti szabályairól is.

A magyar foglalkoztatási szolgálat már készül arra, hogy a hazai adatokkal, információkkal csatlakozzon a rendszerhez - derül ki az országgyűlési szakbizottságnak készített tájékoztatóból. Az adatbázis információi az összes tagállam nyelvén, így magyarul is lekérdezhetők lesznek, a külföldi munkavállaláshoz viszont nyilván szükséges az adott országban használt nyelv ismerete. Az informatikai rendszer a brüsszeli adatbázishoz kapcsolódik és összeköttetésben áll az egyes országok EURES tanácsadóinak munkaállomásaival, a nemzeti munkaerőpiaci adathálózatokkal.
Az álláshelyek bejelentése az interneten keresztül történik, s a lekérdezés is egyre inkább internetes önkiszolgálással működik. Az ügyfelek egyre nagyobb része önállóan keresi meg a megfelelő munkaadót, munkavállalót, s így tájékozódnak az adott ország munkakörülményeiről, a szociális viszonyokról. Az EURES tanácsadóknak így kevesebb időt kell fordítaniuk információnyújtásra, s több idejük jut a tanácsadói tevékenységre. (MTI)