Tetszett a cikk?

A diákmunka mindinkább a diákszövetkezetekhez kötődik, mert ezek a munkaajánlatok hatékony összegyűjtése mellet tagjaiknak - hiszen a munkavállaló diákok adják e szervezetek tagságát - megfelelő érdekvédelmet is képesek nyújtani.

A diákszövetkezet egy olyan önkormányzati elven működő közösség, amely vállalkozással foglalkozik, de eközben a tagokat szolgáló más feladatokat – például képzést, érdekvédelmet – is ellát. A tagsághoz nem csak vagyoni hozzájárulást szükséges, hanem személyes közreműködés is, ami a legtöbb esetben magát a munkát jelenti. Diákszövetkezet alapításához az alapszabály közgyűlés általi elfogadására és a szövetkezet cégbírósági bejegyzésére van szükség.
Aki tehát diákszövetkezeten keresztül kíván munkát vállalni, annak be kell lépnie a szövetkezetbe, és a vagyoni hozzájárulást úgynevezett részjegy jegyzésével kell teljesítenie. Ennek minimális összege általában 500 és 1000 forint között változik. A diákszövetkezetekbe csak nappali tagozatos tanuló, illetve hallgató léphet be, akitől általában megkívánják a 16. vagy 17. életév beöltését is.
A tagok a belépéskor a szövetkezettel tagsági megállapodást kötnek, amelyben pontosan meghatározzák a szövetkezet és a tag jogait és kötelezettségeit. Mivel a szövetkezetek önálló szervezetek, a szerződések tartalma szövetkezetenként változó lehet, de az alapelvek mindenütt azonosak. Minden szövetkezetnél érvényesül a tagegyenlőség, azaz a vagyoni hozzájárulás mértékétől függetlenül, minden tagnak azonos jogai vannak: igénybe veheti a szövetkezet szolgáltatásait, és beleszólhat a szövetkezet működésébe.
A tagsági viszony megszűnhet, ha a tag a szövetkezetből kilép, de akkor is, ha a tag tanulói, illetve hallgatói jogviszonya megszűnik. Az diákszövetkezetek ezért minden évben, illetve hallgatók esetében minden szemeszter elején iskolalátogatási igazolást kérnek tagjaiktól. A szövetkezet a tagot ki is zárhatja, ha a tagsági viszonyból eredő kötelezettségeit nem teljesíti, vagy a szövetkezet érdekeit veszélyezteti. Ennek alap esete, ha a tag az elvállalt munkát nem végzi el. A tagsági viszony megszűnése után a tag által jegyzett részjegy összege visszajár. Ennek elszámolási módjáról a szövetkezet alapszabálya rendelkezik.
Aki diákszövetkezeten keresztül vállalt munka legvonzóbb eleme, hogy a diák nem önmagában áll a munkaadóval szemben, hanem maga mögött tudhatja a szövetkezetet, így biztos lehet benne, hogy az elvégzett munka utáni járandóságát a szövetkezettől megkapja.
A diákszövetkezeten keresztüli munkavállalás feltételei:
• Betöltött 16. vagy 17. életév
• Eredeti iskolalátogatási igazolás
• Adóazonosító jel
• Személyi igazolvány
• 500-tól 1000 forintig terjedő összeg a részjegy megvásárláshoz
• Bankszámlaszám a fizetés átutalásához (nem mindenhol ragaszkodnak hozzá).
Forrás: Sulinet.hu
A legismertebb diákszövetkezetek
Biztospont
Diákmeló
Diákmunka
Fürgediák
Jobbkezek
Joker-diák
Melo-diák
Minddiák
Multi-coop
Pensum
Rébusz
Universitas
Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév

De miért volt ilyen nagy a bejrúti robbanás?

De miért volt ilyen nagy a bejrúti robbanás?