Tetszett a cikk?

Több cég tervez létszámbővítést az idei második fél évben, mint amennyi elbocsátásokat fontolgat – állítja az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által készített rövid távú munkaerő-piaci elemzés, amely egy márciusi felmérésen alapul.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) az adatokat több mint 4600 cégtől gyűjtötte. Az előrejelzések szerint az idei második félévében növekvő foglalkoztatottsági létszámot jelző cégek aránya 21 százalék volt, míg a létszámcsökkenést jelzőké 16 százalék.
A feldolgozóipari, de főként a kereskedelmi cégek növekvő keresletet mutatnak, míg a mezőgazdasági üzemek és az építőipari vállalatok szezonális okból létszámcsökkenést jeleznek. Az összegzés szerint a második félév végére várhatóan a foglalkoztatottak létszáma alig érzékelhetően nőni fog.
Az egy évvel korábbiakhoz képest – az előrejelzések szerint – kis mértékben csökken a munkaerő-forgalomban – felvételben és elbocsátásban – résztvevő cégek aránya. Huszonöt százalékot képviselnek azok a társaságok, ahol létszámcsökkenés várható például a határozott időre szóló szerződések lejárta miatt, vagy közös megegyezéssel kerül sor a munkahely elhagyására. A munkaerőpiac dinamikájának kis mértékű mérséklődésére utal, hogy a gazdálkodó szervezetek inkább a meglévő létszámukat stabilizálják.
A megkérdezett cégek több mint egytizede jelezte, hogy bizonyos munkakörökbe hosszabb idő óta képtelen megfelelő munkaerőt találni. Ezek a cégek legnagyobb arányban az építő- és a feldolgozóiparban találhatók. A legnagyobb hiány a szakmunkások között tapasztalható. Az idei év második fél évében nemzetgazdasági szinten mintegy 25 ezer tartósan betöltetlen álláshelyre számítanak a szakemberek.
A cégek mintegy 17 százaléka kíván pályakezdő fiatalt alkalmazni az év második felében. Ez az arány hasonló, mint a tavalyi. A várakozások szerint a feldolgozóiparban, az építőiparban és a kereskedelem területén továbbra is a szakmunkás fiatalok iránti igény lesz túlsúlyban. A mezőgazdasági üzemeknél a felsőfokú végzettségű fiatalok iránti kereslet marad a legmagasabb. (MTI)
Itt forgat Luke Evans, és videóban áradozik a gyönyörű Budapestről

Itt forgat Luke Evans, és videóban áradozik a gyönyörű Budapestről

Már nyolcezer tárgyat találtak a régészek a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán

Már nyolcezer tárgyat találtak a régészek a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán

Létrával jött száz menekült a kerítéshez, volt, aki a rendőröket provokálta – videó

Létrával jött száz menekült a kerítéshez, volt, aki a rendőröket provokálta – videó