Tetszett a cikk?

Magyarország az IT-munkahelyekért folytatott globális versenyben csak a speciális tudás és a minőség alapján versenyezhet - állítják az Oracle elnökhelyettesei, akik bejelentették, hogy a cég rövidesen szoftvermérnök-toborzásba kezd hazánkban.

A világ egyik vezető szoftvercége, az Oracle Magyarországon erős pozíciókat szerzett az elmúlt évek során azzal, hogy értékesíti termékeit és szolgáltatásait, de alig vásárol valamit. Sergio Giacoletto, a cég Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős ügyvezető elnökhelyettese szerint az Európai Unióba törekvő Magyarországnak rá kell találnia specifikumaira, mert csak azokkal lehet versenyképes. „Például India egyetlen szövetségi államában 45 ezer mérnököt képeznek évente. Sem ezzel a számmal, sem az ottani alacsony költségekkel Magyarország nem versenyezhet. Ha megnézik, hogy az ügyfélszolgálati központok miért települnek sorra Budapestre, akkor az itt megtalálható szakértelem mellett a többféle nyelv ismerete és a nyugat-európai piacokhoz való közelség nyom sokat a latban. Az új belépőknek tudás és minőség alapon kell versenyezniük” – fejtette ki az alelnök.
Az Oracle vezetői szerint nagyon sok függ attól, hogy a kormány milyen IT-alapú programokat indít. „Nem feltétlenül informatikára kell gondolni. Lehet ez a lézertől a biotechnológiáig sok minden, hiszen az IT mindenbe mélyen beleépül. Lengyelországban például a vezeték nélküli technológiák szolgáltató-központját hoztuk létre. Magyarországon viszont szoftve-mérnököket keresünk, s ezzel kapcsolatban bejelentésekre készülünk a közeljövőben” – mondta sokat sejtetően Sergio Giacoletto.
Mint a legtöbb nagy cég, az Oracle is igyekszik biztosra menni. Ezért keresi azokat a vonzó projekteket, amelyekben már a helyi magántőke vagy az állam elkötelezettsége nyilvánvaló. „Az informatikában a régi uniós tagországokban a használatban lévő korábbi és az új fejlesztések aránya egy a négyhez. A csatlakozó országokban ez éppen fordítva van. Ugyanakkor a GDP arányában kifejezett informatikai fejlesztések az új belépőknél csak 50-60 százalékán állnak az EU és Svájc átlagának. Azaz az Oracle számára a felzárkózás éveiben igen nagy üzleti lehetőségek kínálkoznak a régióban” – vélekedett Alfonso Di Ianni, a cég EU-bővítésben való részvételért felelős elnökhelyettese. Különösnek nevezte, hogy bár igen színes a lehetőségek palettája, ahol egy-egy csatlakozó ország jelentős eredményeket érhetne el, mégis mindegyik a szoftverfejlesztést véli kitörési pontnak. „De ha Csehországban felteszem a kérdést, miért gondolják, hogy az ő szoftvermérnökeik jobbak, mint a magyarok: nincs válasz” – mutatott rá Di Ianni, hogy a befektetők kizárólag jól felismerhető előnyöket keresnek.
A kohéziós és strukturális alapokból a csatlakozás után Magyarország legalább 3-4 milliárd euróra számíthat. Ezeknek a pénzeknek a fogadása és elosztása igen komoly informatikai hátteret kíván. Az Oracle számos tapasztalatot gyűjtött e területen, továbbá az infrastrukturális beruházásoknál és az e-önkormányzati, e-igazgatási projekteknél is. Ezeket szeretné hasznosítani, többek között "public private partnership" (PPP – állami és magánbefektetői összefogással megvalósuló) projektekben való részvétellel. Ehhez azonban a megítélésük szerint a jelenleginél átláthatóbb döntési folyamatokra volna szükség.
Az Oracle a csatlakozók régiójában három fontos központot tart fenn: Varsóban, Prágában és Budapesten. Erre azért van szükség, mert a helyi piaci igényeket az elképzelésük szerint csak egy diverzifikált szervezet segítségével lehet jól kielégíteni. „Filozófiánkat jól jellemzi, hogy a cég európai központjában – Genfben – mindössze 25-en dolgoznak” – mondta Sergio Giacoletto.
Meixner Zoltán
Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom

Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait