Tetszett a cikk?

A kormány arról döntött, hogy 2003 végéig a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó központi igazgatási szerveknél, háttérszervezeteknél 10 százalékos, a központi közigazgatási szervek területi és helyi költségvetési szervezeteinél 6 százalékos létszámleépítést kell végrehajtani.

„A minisztériumoknak október 22-ig kell elkészíteniük a területükön megvalósuló létszámleépítés intézkedési tervét, amelyet a kormány október végéig hagy jóvá" - közölte a kormányszóvivő. A létszámleépítést „gyorsan, de nagy körültekintéssel, az érintett dolgozók érdekeinek figyelembevételével" kívánja végrehajtani a kormány, ezért a tárcáknak egyeztetniük kell intézkedési terveiket az érintett szakszervezetekkel – mondta Gál J. Zoltán.
A döntés értelmében a foglalkoztatási tárcánál munkacsoport jön létre, hogy segítse a létszámleépítéssel érintett dolgozók mielőbbi munkába állását. Külön program indul arra, hogy a közigazgatásban képzett emberek a civil és nonprofit szervezeteknél, önkormányzatoknál találjanak munkát. A végrehajtás kiadásait az idei költségvetés céltartalékából fedezik. A jövő évi költségeket az érintett munkáltatók és a központi költségvetés céltartaléka megosztva viseli.
A kormányszóvivő közölte, a mostani takarékossági intézkedések különbözőképpen érintik a tárcákat. A közpénzek indokolatlan, pazarló felhasználásának korlátozása érdekében a kormányzat több száz gépkocsitól válik meg, szigorodik a mobiltelefonok használata, csökken a vezetői megbízások száma, a megbízási szerződéssel történő munkavégzés, mérséklődnek a reprezentációs kiadások, és egységessé válik a külföldi kiküldetés díja. Még a Köztársasági Őrezrednél is megvizsgálják a takarékosság lehetőségét.
Arról, hogy pontosan hány embert is érint a létszámcsökkentés, csak azután jelennek meg az adatok, ha az érintett szerveknél már jóváhagyták az intézkedési terveket. (MTI)
Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák