Tetszett a cikk?

A felvételi interjú során az alkalmazónak két alapvető dologra figyelnie kell: a jelölt beszédkészségre és figyelemére. Ebből ugyanis elég pontosan megállapítható, hogy az adott területen, alkatánál fogva képes lesz-e eredményes munkát végezni.

A szabad pozíciókra mostanában szinte már mindig – nehezedő gazdasági körülmények között pedig különösen – sok a jól képzett álláskereső. A jelöltek nagy száma önmagában is gondot okoz, de az igazi feladatot a tökéletes jelölt megtalálása jelenti. Ha sikerül helyesen választani, jó esély van rá, hogy az új munkatárs évekig megbecsült tagja lesz a vállalati szervezetnek. A biztos kiválasztás viszont nem a véletlen műve, még csak nem is szerencse kérdése, hanem a gondos előkészületek és a szakértelemmel vezetett interjúk utáni megfontolt döntés eredménye.

A DBM karrier tanácsadó iroda szakértői szerint két alapvető ponton kell vizsgálódni a jelölt értékelésekor. Mielőtt az interjúra sor kerülne, fontos tisztázni, hogy milyen készségszint szükséges az adott szakmai területen. Például ha értékesítési pozícióra keresnek szakembert, fontos, hogy a jelöltnek magas szintű interperszonális készségei legyenek, s a jó kifejezőkészség is nélkülözhetetlen. Ha viszont pénzügyi területre keresnek kutató-elemző munkatársat, a legfontosabb elvárás a kitűnő hallgatási képesség és a figyelem lesz, hiszen a befektetőktől a legfontosabb piaci információkat kell megtudnia.
A következőkben adunk néhány tippet, mire jó figyelni az interjú során s a jelölt értékelésekor.

A figyelési készség értékelése

Keressen visszacsatoló jeleket a megértésre! Az a jelölt, aki aktívan figyel, képes átértelmezni a hallottakat (újrafogalmazás); érzéseket és tartalmat is kommunikál (visszatükrözés).

Várja meg, amíg a jelölt az épp hallott közlésre koncentrál! Mivel a megértés sebessége gyorsabb, mint a beszédé, az érintettnek elemeznie kell a tényleges tartalmat, az emocionális hangsúlyt és a testbeszédet egyaránt. Ha a jelölt meglepődéssel, izgatottsággal, vagy aggodalommal reagál a hallottakra, Ön tudni fogja, hogy eljutott hozzá az üzenet.

Ha a jelölt folyamatos szemkontaktust tart Önnel, ez azt mutatja, hogy érdeklődéssel fogadja, amit mond. Az aktív figyelőkre 80 százalékos szemkontaktus jellemző.
Az aktív figyelők jól bánnak a
csenddel. A legtöbb ember kényelmetlenül érzi magát, ha csend van, és kényszert érez arra, hogy megtörje.

Figyeljen a jelölttől érkező fejbólintásra, mosolyra, amely azt jelzi, hogy érti, amit mond, és többet szeretne megtudni. Ha a jelölt más dologgal van elfoglalva, például szól a mobilja, vagy ujjaival dobol, azt viszont azt jelenti, hogy nem szentel teljes figyelmet a helyzetnek.

A beszédkészség értékelése
Figyeljen a jelölt hangszínére és nem verbális megnyilvánulásaira. Tartsa szem előtt, hogy a beszédkészség ugyan fontos szempont, de más attribútumok még esetleg fontosabbak is lehetnek, mint a kimondott szavak.

Energikus a jelölt? Bizalmat és barátságos viselkedést tanúsít? Természetes gesztusai vannak, vagy ökölbe szorítja a kezét, fontoskodó, esetleg kimért? Jól érthető, amit mond, vagy motyog, esetleg monoton hangon beszél? Használ szlenget, bizalmaskodó? Viszonylag pozitív, vagy inkább negatív állításokkal válaszol?

Forrás: DBM
A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

Szlovákia kiutasított három orosz diplomatát

Szlovákia kiutasított három orosz diplomatát

Fülledt idővel indul ez a hét is

Fülledt idővel indul ez a hét is