Tetszett a cikk?

Az EU-tagországok adatvédelmi biztosaiból álló munkabizottság szerint nem szabad olyan megfigyelő videórendszereket kiépíteni, amelyek célja a munkatevékenység minőségének és mennyiségének távoli helyről történő ellenőrzése.

Az EU-ban jelenleg nincs egységes szabály a munkahelyek kamerás megfigyelésére, de az adatvédelmi biztosokból álló munkacsoport - amely az unió adatvédelmi előírásainak érvényesülését vizsgálja a kamerás megfigyelések esetében - munkaanyagában kifejezte, hogy a munkahelyi megfigyelés olykor együtt jár a személyes adatok feldolgozásával - mondta Gulyás Csaba, az adatvédelmi biztos hivatalának munkatársa.
Más a helyzet azonban az olyan rendszerek esetében, amelyeket megfelelő biztosítékokkal állítanak fel a termelési vagy a biztonsági követelmények ellenőrzésére. A megfigyelésnek azonban nem szabad kiterjednie az olyan helyiségekre, amelyeket az alkalmazottak magánjellegű használatára tartanak fenn, vagy amelyeket nem a munkakörhöz tartozó célra használnak, mint például a mellékhelyiségek, fürdők, tárolók és pihenőhelyek.
"Az állásfoglalás szerint a kizárólag a tulajdon védelme vagy a súlyos bűncselekmények felderítése, megakadályozása és ellenőrzése céljából gyűjtött képeket nem szabad a munkavállalók kisebb fegyelmi vétségeinek büntetése céljára felhasználni" - jelentette ki az adatvédelmi szakember. Gulyás Csaba felhívta a figyelmet, hogy a munkavállalóknak mindig lehetővé kell tenni, hogy a – hozzájárulásukkal rögzített – felvételeket adott esetben, például egy fegyelmi eljárás során maguk is felhasználhassák. A munkavállalónak ugyanis hozzá kell járulnia ahhoz, hogy munka közben megfigyeljék, a beleegyezés azonban a függőségi viszony miatt sok esetben csak jelképes. (MTI)
Joe Biden választása –  Kamala Harris, a női Obama

Joe Biden választása – Kamala Harris, a női Obama

A saját apja rabolt el egy kétéves kisfiút az édesanyja mellől

A saját apja rabolt el egy kétéves kisfiút az édesanyja mellől

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt