Tetszett a cikk?

A kormány költségvetési javaslata szerint 2004 áprilisától a táppénz összege a napi átlagkereset 65 százaléka lenne. Kórházi ellátás időtartama alatt, valamint azok számára, akiknek nincs legalább kétéves folyamatos biztosítási jogviszonyuk, a juttatás 60 százalékos volna.

Jövő áprilistól a biztosítás megszűnését követő, azaz a passzív jogon járó táppénz időtartama 180-ról 30 napra csökkenne, a biztosítottak, illetve a regisztrált munkanélküliek számára azonban ez az idő a korábbi szabályoknak megfelelően, egy év maradna. A kormányszóvivő szerint ez átmeneti intézkedés lenne, amelyet azért kezdeményez a kormány, mert az elmúlt években minden várakozást felülmúló mértékben nőttek az állam ilyen jellegű kiadásai. Szerinte ennek egyik oka a táppénz indokolatlan, nem egy esetben jogtalan igénybe vétele volt.
Gál J. Zoltán elmondta, hogy az idei költségvetési előirányzat 85,5 milliárd forint volt, de várhatóan 96 milliárd forintot kell kifizetni erre a célra. A kormány jövő évre ennek alapján már 97,5 milliárd forintot irányoz elő a kiadásokra. A módosítás célja nemcsak a finanszírozhatóság, hanem az igazságosság is, azaz hogy a változtatás ne azokat sújtsa, akik valóban rászorulnak a juttatásra.
A kormány táppénzellátást megkurtító terveit koalíciós berkekben sem fogadták egyöntetű lelkesedéssel, s elutasították, hogy a szigorúbb ellenőrzés helyett azonnal restrikciós eszközökhöz nyúlnak.(MTI)
Kikerült Liptai Claudia a Sztárban sztár zsűrijéből

Kikerült Liptai Claudia a Sztárban sztár zsűrijéből

Ismét kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak

Ismét kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten