Tetszett a cikk?

A magyar gazdaságpolitika erőteljes hitelvesztéssel kénytelen szembesülni.

A magyar gazdaságpolitika erőteljes hitelvesztéssel kénytelen szembesülni. Ez már akkor is szembeszökő volt, amikor az euró bevezetésének tervére a piac árfolyameséssel (!) reagált. A befektetők véleményét megjelenítő fórumokon hónapok óta az „utolsó esélyt” emlegetik. Ehhez képest az Országgyűlés olyan államháztartási tervet fogadott el 2004-re, ahol a tervezett hiány összegében és arányában is több az idei évre tervezettnél (értelemszerűen tervezetet tervezettel, illetve csak egy módszertanon belüli számokat szabad egybevetni).

Ennek hatására, továbbá a privatizáció helyben járása miatt eladási hullám indult meg a pesti tőzsdén, és az árfolyam is erőteljesen gyengült. Bár az a morbid tény, hogy a középárfolyam hosszú idő óta a sáv felső szélével volt azonos, akár 25 százalékos árfolyamgyengülés mellett sem kötelezte volna az MNB-t a beavatkozásra, az azonban valutaválsággal lett volna egyenértékű, ha megvárják, mi történik, ha a forint tényleg eléri az alsó sávot; vagy ha a 9 milliárd eurónyi állampapír birtokosai közül a hosszú távú papírokat tartók is beszállnak az eladásba.

Egy olyan kis nyitott gazdaságban, ahol az export és az import együtt a hazai termék 130 százalékát is meghaladja, továbbá ahol a lakosság nettó negatív megtakarító, nem lehet az árfolyam gyengülését oly nagyvonalúan szemlélni, mint például az Egyesült Államokban. Különösen akkor nem, ha a kormány és a jegybank együttesen és nyilvánosan elkötelezte magát az euró 2008. évi bevezetése mellett. De belgazdasági szereplők millióit érintené - a külföldre utazóktól a benzinfelhasználókig - az, ha a forint árfolyama szeszélyesen ingadozhatna. A kiszámíthatóságnak ára van, néha magas ára.

Abból a tényből, hogy a forint ellen egy éven belül harmadszor indult támadás, könnyen belátható, mily sürgőssé vált mindnyájunk számára az euró bevezetése, hiszen az árfolyamkockázat véglegesen csak akkor fog megszűnni.

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára