szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyarországon működő német, francia és osztrák cégek ügyvezető igazgatóinak az átlagjövedelme az idén elérheti a 14,7 millió forintot, ami mintegy 12 százalékos növekedést jelentene 2003-hoz képest – áll a vezetési tanácsadással foglalkozó Kienbaum Management Consultants Kft. frissen közzétett tanulmányában. A cég adatai szerint a külföldi részesedésű vállalatoknál az átlagfizetés mintegy másfélszerese a magyar cégeknél mért szintnek.

A Magyar-Német Ipari és Kereskedelmi Kamara megrendelésére készült, Bérezési tanulmány 2004/2005 címen futó felmérés összesen 8 257 állás adatait dolgozta fel.
 
A felmérésben szereplő számok tanúsága szerint a külföldi tulajdonú vállalatoknál vezető beosztásban dolgozók idei átlagos fizetése 6,53 millió forint - ez egy évvel korábban 6 millió forintot tett ki. A tanulmány szerint a szakemberek 2004-ben átlagosan több mint 2,8 millió forintot keresnek, ami mintegy 300 ezer forinttal több, mint egy évvel ezelőtt. A szakmunkások éves átlagos fizetése az idén várhatóan meghaladja majd az 1,425 millió forintot, szemben a tavalyi 1,34 millió forinttal.
 
A Kienbaum adatai szerint a külföldi vállalatok vezetői átlagosan 6,3 százalékos béremelésre számítanak jövőre, ennél valamivel nagyobbat, 6,7 százalékot várnak a szakemberek, és mintegy 5,8 százalékos emelésre számítanak a szakmunkások.
 
A tanulmány szerint a jövedelmek egyre növekvő hányada tartalmaz eredményhez kötött elemeket. Ma már a vizsgált állások 76 százaléka foglal magába változó bérhányadot, amely átlagosan az összjövedelem 14 százalékát teszi ki. Az ügyvezetőknél ez az arány már eléri a 21 százalékot. Változatlanul kicsi a nők szerepe a vállalati vezetésben – állapítja meg a felmérés.
 
A tanulmány szerint az ügyvezetők csupán 15 százaléka és a középvezetők 29 százaléka nő, annak ellenére, hogy olyan területek, mint a személyzeti, a pénzügyi, a controlling vagy a jogi osztály ma már többségében női vezetés alatt működnek. A nők továbbra is kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik, átlagban 18-34 százalékkal - derül ki a tanulmányból.

Karrier

Mennyit keresnek a német menedzserek?

A fenti kérdés németek millióinak izgatja a fantáziáját, különösen azóta, hogy a Bild című bulvárlap júliusban akkurátusan felsorolta (több napon át, ABC szerint), mennyi a havi fizetése egy mozdonyvezetőnek (1620-2010 euró között), építészmérnöknek (3425 euró), állatápolónak (1875 euró), hentesmesternek (3200 euró).

MTI Karrier

Rugalmasság az európai bérköltségekben

A munkabérek tekintetében Nagy Britannia, Írország, Lengyelország, Magyarország és balti köztársaságok is nagyobb rugalmasságot tanúsítanak, mint Ausztria – derül ki az osztrák nemzeti bank (OeNB) által közzétett tanulmányból.

Holtan találták cellájában a vírusirtójával ismertté vált John McAfee-t

Holtan találták cellájában a vírusirtójával ismertté vált John McAfee-t

Papként, rabbiként és menedzserként is profin vágta át a gazdagokat – Magyar svindlerek, 12. rész

Papként, rabbiként és menedzserként is profin vágta át a gazdagokat – Magyar svindlerek, 12. rész

Novák Katalinék is a nyelvvizsga-amnesztia meghosszabbítását javasolják a kormánynak

Novák Katalinék is a nyelvvizsga-amnesztia meghosszabbítását javasolják a kormánynak