szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

Kísérleti internetes programot indított a japán kormány: minisztériumi alkalmazottakat a jövőben távmunkában foglalkoztat. A program ötletgazdái a távmunka elterjedésétől a munkahelyi stressz csökkenését és a családi kötelékek megerősödését várják.

Jelenleg mintegy 4 millió japán munkavállaló végez távmunkát, ami a szigetország 63,2 millió fős munkaerőbázisának 6 százalékát teszi ki - közölte Degucsi Taketo, a Belügyi és Hírközlési Minisztérium tisztviselője. A távközlési tárca januártól hat alkalmazottját hetente legalább egy nap erejéig távmunka jelleggel kívánja foglalkoztatni. A minisztérium a kísérleti programban részt vevők visszajelzései alapján fog dönteni arról, hogy 2500 alkalmazottjának 20 százalékát később milyen ütemben és feltételekkel állítsa át otthoni távmunkára.

A projektben részt vevő alkalmazottak internetes csevegőszobák és telekonferenciák lebonyolítására alkalmas eszközök segítségével tudnak majd kommunikálni egymással. A projekt várhatóan jelentősen megnöveli a munkaszervezés hatékonyságát.

A távmunkavégzés arra is lehetőséget ad a munkavállalóknak, hogy több időt tölthessenek családtagjaikkal. Az otthonról végzett munka révén pedig a kenyérkeresők a házimunkába is jobban be tudnak majd segíteni - mutatott rá Degucsi. A távmunka elterjedése a tisztviselő szerint a járműforgalom zsúfoltságának, és ezáltal a károsanyag-kibocsátás és a csúcsforgalom idején túlzsúfolt vonatközlekedés nehézségeinek csökkenéséhez is nagyban hozzájárulhat.

A minisztérium célja, hogy a magánszféra távmunkavégzéssel kapcsolatos ismereteinek és tapasztalatainak felhasználásával a japán távmunkások arányát 2005-re 10, 2010-re pedig 20 százalékra emelje. "Most, az új kor küszöbét átlépve, amikor az internet már szinte bárhonnan elérhető, arra törekszünk, hogy minél több japán munkavállalót bírjunk rá arra, hogy használja ki az új technológiák adta lehetőségeket" - hangsúlyozta Degucsi.

Karrier

Az otthonról végzett távmunka árnyoldalai

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint - állítja a BBC tudósítása - a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.

Karrier

Burány: nyolcvanezer távmunkahely jövőre

A magyarországi távmunkahelyek elterjedése a kormányzat reményei szerint követheti az internet-hozzáférések számának látványos felfutását. Idén a kormány 255 millióval segíti a távfoglalkoztatást.

Karrier

Létrejön a Távmunka Tanács, újabb távmunka pályázat

A Távmunka Tanács létrehozásának szabályairól rendelkezik a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szeptember 1-jétől hatályos utasítása. A Munkaügyi Közlöny legújabb számában közölt utasítás szerint a testület az elnökön kívül nyolc tagból áll. A tagok a munkaügyi, az informatikai minisztert, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldalát, illetve a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központot képviselik, további három tag szakértőként vesz részt a tanács munkájában.

Radar360: Beindult a magyar vakcinaturizmus

Radar360: Beindult a magyar vakcinaturizmus

Elkezdődött a kutyahúsfesztivál Kínában – dacára a koronavírusnak és a tiltásnak

Elkezdődött a kutyahúsfesztivál Kínában – dacára a koronavírusnak és a tiltásnak

Vizsgálatot indított az ombudsman a fizetős kórházi PCR-tesztek miatt

Vizsgálatot indított az ombudsman a fizetős kórházi PCR-tesztek miatt