szerző:
hvg.hu

Minden munkahelyen akadnak olyan üres percek, órák, amikor éppen semmi fontos teendő nem akad. Néhányaknak ez jutalom – rövidke kilépés a napi mókuskerékből –, másoknak viszont szürke és unalmas a holtidő. Akit azonban még hajt az ambíció, az intermezzókat munkahelyi-, szakmai előmenetelében hasznosítja.

Először is nézz szembe magaddal: lógni akarsz, vagy tényleg szabad perceid akadtak. Mindenkinek ismerősek az elvégzendő, de halasztható feladatok. Ezek a legrosszabb kötelességek, mert kellő külső nyomás nélkül nem könnyű rávenni magunkat, hogy hozzáfogjunk e munkákhoz. Pedig ezekkel is végezned kell, mert jelentősen befolyásolják a megítélésedet. Részben azért, mert az időben befejezett feladatok a külső szemlélőben azt a képzetet keltik, hogy rend van körülötted, illetve az időben lezárt munkák nem tartanak fel másokat, így a konfliktusok száma csökken, az elismeréseké pedig nő. S mi más kell az előrejutáshoz?!

Íme pár tanács a verkli beindításához!

Készíts listát a teendőidről.

Bonts le minden feladatot alfeladatokra, mert ezeket jóval könnyebben kivitelezhetőknek és kevésbé ijesztőnek fogod találni.

Miután a lista elkészült, fogj neki az elejétől kezdve és haladj pontról-pontra, és sokkal gyorsabban készen leszel, mint azt gondolnád.

Mindig kemény feladat belekezdeni valami újba, főleg, ha azt nem is találod különösebben izgalmasnak, de a kötelességeket nem lehet, de legalább is nem megtérülő dolog elbliccelni. Ha nem így teszel, előállhat az a kellemes helyzet, hogy valóba n sikerült minden feladattal végezni, és mégis maradt szabadidőnk. Most akkor hogyan tovább? Ez leginkább a munkához való egyéni hozzáállásodon múlik: előre akarsz lépni a munkahelyeden, vagy csak át akarod valahogy vészelni a blokkolásig tartó időt? Mindenki saját sorsának kovácsa, így azt tesz, amit helyesnek vagy kényelmesnek érez, mégis fontos, hogy ne keverjük össze a kényelmet a semmittevéssel.

Lehet, hogy üres óráidban magadban már felhágtál álmaid karrierlétrájának valamennyi fokára, s lehet, hogy azt is megállapítottad a legfelső foktól még elég messze vagy. Éppen ez a legjobb indok, hogy az ábrándozás helyett nekiláss magadért dolgozni egy kicsit. Hiszen éppen van rá időd.

Jó cég, rossz cég – unaloműző stratégiák (Oldaltörés)


Ha munkahelyeden, beosztásodban elégedettnek érzed magad, szereted a céget, ahol dolgozol, kielégítőnek látod a feladataidat is, akkor is van előre: törekedhetsz rá ugyanis, hogy a lehető legjobb légy. Ez vagy arra ösztönzi majd a körülötted lévőket, hogy több munkát sózzanak rád, vagy magukhoz ragadják a kezdeményezést, s így több időt tölthetsz saját tudásod és képességeid fejlesztésével. Ezen az úton akármit is teszel, a környezeted látni fogja, hogy elkötelezett vagy a munkád iránt.

Ha nem álmaid munkahelyén dolgozol, arra használhatod az adódó szabadidőt, hogy megpróbáld a helyedet jobbá tenni! Találd ki, mi szükséges ehhez, vesd ezt össze saját lehetőségeiddel, majd jelöld ki a megcélzandó feladatokat és dolgozz rajtuk.

Amennyiben egy általad nem kedvelt állásban vagy, esetleg egy olyan cégnél, amelynek nem szeretnél dolgozni, az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy új állás után nézel, akár éppen a munkahelyi szabadidődben. Számos olyan átmeneti állás létezik, ahol maguk a munkaadók sem neheztelnek azért, ha az alkalmazott a munkahelyi szabadidejében más munkák után néz, de amennyiben valaki nem ilyen státuszban van, annak a hasonló dolgait persze jobb bizalmasan kezelni. Az interneten számos álláslehetőséget, továbbképzési tanfolyamot és ezekhez kapcsolódó fórumot találni, ne habozz feltérképezni ezeket. Fejleszd az életrajzodat, motivációs leveledet és juttasd is el ezeket a megfelelő helyekre. A lényeg, hogy naprakész maradj minden tekintetben.

Mi a helyzet, ha nem akarsz karriert építeni, csak el szeretnéd ütni az időt? Kézenfekvő lehetőség, hogy ha lehetőséged van rá, böngészd az internetet. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy a legtöbb munkahelyen mind az ezzel eltöltött idődet, mind az általad meglátogatott webhelyeket ellenőrizni tudják. Nyugodtan írhatsz e-maileket ismerőseidnek, kollégáidnak – bár a levéltitok Magyarországon az elektronikus levelezésre is kiterjed – több helyen ezeket is ellenőrizni tudják, így légy óvatos. Persze a látványos szörfözést halaszd arra az időre, amikor a főnök nem áll éppen a hátad mögöttünk (ezekre az esetekre is akadnak persze jót trükkök: az Alt-Tab billentyűkombináció például villámgyorsan lezárja a nyitott ablakokat, így gyorsan elrejthetsz bármit, ha felettesünk hirtelen feltűnik a színen).

Az unalom a munkahely egyik kisördöge, amely éppen azzal képes lerombolni az alkalmazottak renoméját, hogy szépen lassan, szinte észrevétlenül semmittevésre készteti őket. Ha legyőzöd az unalmat, akkor az idődből, a munkahelyi szabadidődből is a legtöbbet hozhatod ki.

hvg.hu Karrier

A karrierépítők ellenőrzőlistája

Van úgy, hogy az ember egyszer csak érzi: itt az idő menni kell! Számos oka lehet, ha valaki a következő karrierlépcsőre akar lépni, vagy meg kívánja változtatni pályája irányát. Az is lehet, hogy első munkahelyét keresi, az is megtörténhet, hogy újabb szakmai kihívásokra vágyik, vagy csak több pénzt akar, esetleg nyugdíjazták, de még dolgozna, vagy éppen családi gondjai hozták lépéskényszerbe. Az alábbi ellenőrzőlista segít a helyes út megtalálásában.

hvg.hu Karrier

Karrier, egyensúly és a hosszútávú siker titkai

Ha megkérdezik az utca emberét, hogy szerinte ki a sikeres? – nagy valószínűséggel ilyeneket fognak válaszolni: akinek sok pénze van, akinek hatalma, befolyása van, akit sokan ismernek, és aki sokakat ismer. És talán a sor vége felé azt is meg fogja említeni, hogy az a sikeres, aki azt teszi, amit akar. De valljuk be, kevesen vannak, akik akárcsak az egyik kritériumnak is megfelelnek.

hvg.hu Karrier

A karrierút eltervezett megváltoztatása

A változások előbb vagy utóbb, így is és úgy is bekövetkeznek. Ezeket el lehet tűrni, hagyni lehet, hogy sorsunkat megváltoztassák, alkalmazkodni lehet hozzájuk, s nem utolsó sorban magunk is kiválthatjuk őket. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor a változások bennünket fognak szolgálni. Az alábbiakban hét lépést mutatunk be, amelyeket követve a változások szele a vitorlánkba fogható.

hvg.hu Karrier

Hogyan lehet túlélni a rossz főnököt?

Mindenki előbb-utóbb találkozik a „rossz főnökkel”, akivel valamilyen oknál fogva nem "stimmel" össze. Ha a főnök nem megy el, akkor két lehetőség marad csupán: felmondani vagy továbbszolgálni. De a legrosszabb főnököt is túl lehet élni. Az alábbi tanácsok ehhez segítenek.

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

A mátészalkai kórház parkolójában elesett az idős orvos, másnap meghalt

A mátészalkai kórház parkolójában elesett az idős orvos, másnap meghalt

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Kalifornia kormányzója: A fiatalok járványa az elektromos cigaretta használata

Kalifornia kormányzója: A fiatalok járványa az elektromos cigaretta használata

Jövőre lehet csak bejutni hasi ultrahangra egy 11. kerületi rendelőben

Jövőre lehet csak bejutni hasi ultrahangra egy 11. kerületi rendelőben

Terry Black a hétvégén még a hazatérésre készült

Terry Black a hétvégén még a hazatérésre készült