szerző:
hvg.hu

Megnyitotta kapuit a kétnapos KarrierExpo a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol közel 3 ezer állás várja a pályakezdőket. Az idelátogatók emellett tréning-, és tesztlehetőségekkel, valamint próbainterjúkkal mérhetik le, mennyire felkészültek belépni a munkaerőpiacra.

A rendezvény hivatalos közleménye szerint jelenleg mintegy 10 ezer fiatal diplomás vadászik állásra, s ez a szám nyáron csak növekedni fog, amikor sok ezren befejezik közép-, illetve felsőfokú tanulmányaikat. A Közgázon, illetve jövő héten a Budapesti Műszaki Egyetemen legfőképpen a friss diplomásokat, a munkahelyi tapasztalattal nem rendelkezőket várják tanácsadás és álláskeresés céljából. Természetesen a már dolgozó fiataloknak is érdemes ellátogatni az expóra, ahol sok hasznos tippet hallhatnak az álláskeresést, karrierépítést illetően, s kapcsolatépítésre is lehetőségük van, ugyanis a több mint 80 résztvevő cég standjain szinte mindenhol ott vannak az adott vállalat személyzetisei, akik információval szolgálhatnak a betölthető pozíciókról, illetve a kérdéses cégek elvárásairól.

© hvg.hu
Közel 3000 állásajánlat várja
az érdeklődőket a KarrierExpón

Bár elsőre meglepőnek tűnik, a nagynevű, multinacionális cégek a teljesen tapasztalatlan, kezdő, frissen diplomázott fiatalokat sok esetben előnyben részesítik a tapasztaltabb társaikkal szemben. A legkönnyebb dolga a közgazdász, jogász és informatikai végzettségűeknek van, de ugyanilyen fontos az angol nyelv ismerete. A standokon dolgozók általános véleménye szerint egész nap nagy volt az érdeklődés a börze kínálata iránt, ám többen megjegyezték, hogy a 2004 októberében a BME-n megrendezett expón többen voltak.

A kiállítók közül a KPMG az egyike a nagy cégeknek, akik előnyben részesítik a tapasztalatlan pályakezdőket, ők ugyanis még könnyen motiválhatóak, terhelhetőek, s a cégnél további ismereteket sajátíthatnak el gazdasági, jogi és informatikai területen egyaránt. A friss diplomások további képzésekben részesülhetnek, s a karrierépítéshez is megkapják a megfelelő eszközöket.

A Nestlé standján marketing, IT, élelmiszeripari, kontrolling és könyvelői munkakörök betöltésére várják a megfelelő jelölteket, de az összes leadott önéletrajz bekerül a cég adatbázisába, ahonnan megüresedő pozíciók esetén válogathatnak. Elvárás az angol nyelv ismerete legalább közép-, de inkább felsőfokon. A jelenleg 1800 alkalmazottat foglalkoztató multicég gyakornoki állásokat is kínál, s náluk is előnyt élveznek az olyan fiatalok, akiknek nincsenek tapasztalataik más cégek működési kultúrájáról, s ezért kreatív ötletekkel tudják betölteni a felkínált pozíciók egyikét.

A MOL-csoportnál a hangsúlyt a stressztűrés, valamint az esetleges túlórák vállalása a legfontosabb szempont. Mivel a cégen belüli kommunikáció egyre inkább angol nyelven történik, ezért a nyelvismeret elengedhetetlen. A pályakezdőket itt elsősorban a nem specifikus állások várják; a különleges szakértelmet igénylő feladatokra azok pályázhatnak jó eséllyel, akik már rendelkeznek munkahelyi tapasztalattal.

Interjúk, tippek, tanácsadás (Oldaltörés)

Jobline és a GE által a pályakezdők számára szervezett nyilvános interjú betekintést nyújtott a munkahelyi felvételik világába. Az önként jelentkezőket Reményi Rita, a GE munkatársa interjúvolta meg, s beavatta a jelenlévőket a megfelelő szakmai önéletrajz elkészítésének titkaiba. Néhány hasznos tippel is ellátta a felvételi beszélgetés előtt álló fiatalokat, akik például megtudhatták, hogy a CV-t több nyelven érdemes elkészíteni, s ezekkel megjelenni az interjún.

Tóth Éva Mária, a Jobline karrier-tanácsadója szerint fontos a jó pályázati anyag, CV elkészítése, ám tanácsos kerülni az interneten fellelhető sablonokat, ezek ugyanis annyira uniformizáltak, hogy elfedik a pályázó egyéniségét. Ezért érdemes néhány ilyen előre gyártott mintát megnézni, majd ezek alapján egy saját szakmai önéletrajzot összeállítani, amelyben nyugodtan fel lehet tüntetni például a hobbikat, érdeklődési kört, amely színesebbé teszi a dokumentumot.

Az állásinterjún való részvétellel kapcsolatban Tóth Éva Mária szerint nagyon fontos az olyan képességeket, tulajdonságokat kommunikálni, amelyek nem feltétlenül derülnek ki az önéletrajzból. Tipikusan ilyen például a nyelvtudás, amely bár fel van tüntetve a CV-ben, annak tényleges használati szintjét érdemes bővebben kifejteni. A pályakezdőknek fontos rákészülni a felvételi beszélgetésre, ezt elősegítheti, ha a nagy nap előtt néhány napig formálisabb ruhában járnak, amely kivédi, hogy kényelmetlenül érezzék magukat. A hölgyeknek érdemes konszolidáltabban felöltözni, s sminket, frizurát is visszafogottá tenni.

Több jól ismert munkaerő-szervező, -közvetítő és személyügyi tanácsadó cég is jelen van a KarrierExpón. László Júlia, a ProfiPower tanácsadója szerint manapság olyan fiatal munkaerőre van kereslet, aki nyitott, széles érdeklődési körrel rendelkezik, 2-3 idegen nyelven beszél. Ennek oka abban keresendő, hogy több nagy multicég is Budapestre helyezte át szolgáltatóközpontjait, s ezért a logisztika, a pénzügy és az informatika területén is nagy az érdeklődés a jó tanulóképességű fiatalok iránt.

László Júlia szerint az álláskereséssel kapcsolatos egyik legfontosabb felkészülési tényező a megfelelő kommunikáció. Tapasztalatai szerint az internet és az sms korában a fiatalok kommunikációs képességei romlanak, s nem tudják megfelelően prezentálni tudásukat, képességeiket. Fontos az igényesen elkészített önéletrajz, amelyben érdemes hobbikat, érdeklődési kört feltűntetni, amely érdekesebbé teszi a pályázó személyét. Legalább ilyen fontos, hogy az egyetemisták tanulmányaik mellett vállaljanak részmunkaidős állást, hogy megismerkedjenek egy munkahely légkörével, az ottani elvárásokkal. Ha tehetik, érdemes külföldi munkát vállalni, amely az önállóságot fejleszti.

László Júlia nézeteivel összecseng Gerlei Béla, a néhány hónapja alapított Karrier Intézet igazgatójának véleménye is. Gerlei szerint egy állásinterjú nem a legmegfelelőbb mód, hogy a munkaadók feltérképezzék a pályázók képességeit, mégis ez a bevett gyakorlat, ezért erre kell felkészülnie a frissen diplomázott fiataloknak. Egy ilyen interjú során a pályakezdőnek önmagát kell eladnia, akárcsak egy terméket, ezért érdemes az interjúzást gyakorolni, amelyre a KarrierExpo szintén lehetőséget nyújt. Emellett fontos, hogy az állást kereső fiatal rendelkezzen névjeggyel, amely a kapcsolatépítés szempontjából elengedhetetlen. Az Állásbörzén emellett különféle tréninglehetőségek is várják az érdeklődőket a már említett próbainterjúktól kezdve a grafológia és személyiségtesztekig.

A börzére látogatók a különféle fejvadászcégek és természetesen az álláskereső weboldalak – többek között a Jobline - képviselőit is megtalálják a Közgázon, ahol tanácsokat kaphatnak a honlapok használatával kapcsolatban, s regisztrálhatják is magukat a keresők adatbázisaiban.

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

21,6 millió forinttól indul itthon az új BMW X6

21,6 millió forinttól indul itthon az új BMW X6

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Lemészárolták egy Lengyeltótiban élő német gazda teheneit

Lemészárolták egy Lengyeltótiban élő német gazda teheneit