szerző:
MTI

A múlt év január-novemberi időszakában 6,5 százalékkal javult a reálkereset a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedésével számolva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A legalább 5 dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 789 ezer volt 2005. január-novemberben, közel annyi, mint egy évvel korábban.

A nemzetgazdaságban a bruttó átlagkereset 9,1 százalékkal, a nettó átlagkereset 10,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A versenyszférában a bruttó átlagkereset 7,2 százalékkal, a nettó átlagkereset 8,6 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén – az egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a nettó átlagkereset 14,1 százalékkal növekedett. A jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,6 százalék volt. A versenyszférában 2005. január-novemberben 0,2 százalékkal nőtt a létszám. A költségvetés minden területén folytatódott a létszámcsökkenés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havonta átlagosan bruttó 156400 forintot, a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 146400 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 180700 forintot kerestek 2005. január-novemberben. A rendszeres kereset (a jutalom, a prémium, a külön juttatások nélkül számított bruttó kereset) növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 7,3 százalék, a vállalkozásoknál 7,2 százalék, a költségvetési intézményeknél 7,6 százalék volt.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 102200 forint volt január-novemberben. Novemberben a havi bruttó átlagkereset 7,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A bruttó átlagkereset 2004 január-novemberben 7,3 százalékkal, a nettó átlagkereset pedig 6,4 százalékkal haladta meg a 2003. évi január-novemberi szintet, míg a reálkereset – a fogyasztói árindex 6,9 százalékos növekedésével számolva – 0,5 százalékkal csökkent.

MTI Gazdaság

A közszféra keresetei elmaradnak a versenyszféráétól

A költségvetési intézményekben foglalkoztatott fizikai és szellemi dolgozók együttes átlagkeresete magasabb, mint a versenyszférában e két kategória együttes értéke, de ez a vállalati szektorban lényegesen nagyobb létszámarányt képviselő, alacsony keresetű fizikaiak miatt van így - ismertette Vadász János közszolgálati kormánymegbízott.

KSH Itthon

Nettó reálkereset: 7,2 százalékos növekedés

Az első hét hónapban a bruttó átlagkereset 10,4 százalékkal, a nettó átlagkereset 11,2 százalékkal, a reálkereset pedig a fogyasztói-árindex 3,7 százalékos növekedése mellett 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

Budapest vezet, Somogy sereghajtó a bruttó átlagkeresetekben

Somogyban 118770 ezer forint a bruttó átlagkereset, ami az országos átlagnál csaknem 20 százalékkal alacsonyabb, s ezzel egyúttal sereghajtó is a megyék sorában. A statisztikai adatok szerint a fővárosiak fizetése a legmagasabb, átlag 195 ezer forinttal.

MTI Gazdaság

Csaknem 7 százalékkal bővültek a reálkeresetek

Az idén, az első nyolc hónapban a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban 10 százalékkal, a nettó átlagkereset 10,9 százalékkal, a reálkereset pedig - a fogyasztói árak 3,7 százalékos emelkedése mellett - 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

KSH Gazdaság

Reálkereset: éves szinten 6,7 százalékos növekedés

Az idén az első tíz hónapban a bruttó átlagkereset 9,4, a nettó 10,5 százalékkal nőtt, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedése mellett – 6,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Lezajlott az első csak női űrséta

Lezajlott az első csak női űrséta

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban