szerző:
hvg.hu

Mennyire jól és mennyire hatékonyan dolgozol? A legjobb tudásod szerint tevékenykedsz? Mindig kész vagy a határidőig? A szükséges minimumot hozod, vagy te vagy a legszorgosabb a cégnél? Ezek a kérdések komolyan foglalkoztatják a munkaadódat. Mi a válaszod?

Ha megteszel mindent, amit elvárnak tőled, ezzel aligha fogsz kitűnni a munkahelyen, elvégre így nem teszel mást, mint amit bármelyik kollégád megtesz, hiszen ez a kötelessége. Azonban a munkaadók jó szemmel nézik, ha az egyes dolgozók keresik a lehetőséget, hogy fejlesszék önmagukat, illetve, hozzájáruljanak a cég épüléséhez, fejlődéséhez. Tehát minden bizonnyal jó pontot szerzel majd, ha egy kis fakultatív munka révén olyan lehetőségeket keresel, amelyek segítségével növelhetőek a bevételek, csökkenthetőek a kiadások, illetve fokozható az előállított termék, vagy szolgáltatás minősége, illetve a cég ügyfeleinek elégedettsége.

Az alábbi három kérdés megválaszolása közelebb vihet ahhoz, hogy a megfelelő helyen kezdhess hozzá a cég teljesítményének fokozásához.

Honnan és milyen módszerekkel szerzi a bevételeit a vállalat?
Gondold végig a fenti folyamatot, s keress olyan lehetőségeket, ahol hozzácsatolhatsz az ügyfelek számára hasznos kiegészítőket. Példaként vegyünk egy benzinkutat. Az eladó, akitől a benzint veszed ugyanígy jár el, amikor a betérő vevőknek csokoládét, cigarettát, újságot ad el. Vetítsd az analógiát a saját munkahelyedre, s gondolj bele, hogy mit lehetne az ügyfeleknek csokoládé helyett eladni az alapvető termék, vagy szolgáltatás mellé.

Hol és miért veszít pénzt, vagy költ túl sokat a cég?
Milyen folyamatokat kell többször elvégezni? Melyek azok, amelyek a szükségesnél több időt vesznek igénybe? Mennyi időt emészt fel a mentegetőzés a feletteseknél, vagy az ügyfeleknél? Egyszóval a lényeg, megtalálni a hatékonyság kulcsát. A klasszikus példa az a pincér, aki körbehordozza magával a kávéskannát, és újra feltölti a kiürült csészéket. Így egyetlen körrel biztosíthatja a vásárlók elégedettségét, felgyorsítja a kiszolgálást, s lehetővé teszi, hogy egyszerre több fogyasztó vendég rendelését teljesítse egyszerre. Létezik hasonló lehetőség a munkahelyeden? Milyen módokon tudod többféleképpen kamatoztatni a tudásodat?

Hogyan dolgozhatnál okosabban és jobban?
Miként javíthatod a munkád minőségét, hogyan lehetsz hatékonyabb? Például ismersz olyan billentyűkombinációkat, vagy parancsokat, amelyek segítségével felgyorsíthatod a számítógépes munkát?

Tippek (Oldaltörés)

Ha tovább szeretnéd növelni a saját, illetve a munkád értékét, néha elég egy-egy apróbb változtatás is. Az alábbi tippek akkor működnek igazán jól, ha megfelelő kommunikációval előkészíted a terepet.

- Mindig beszélj a feletteseddel, ha van egy jó ötleted, ne cselekedj azonnal. A cégeknél nem véletlenül történnek úgy a dolgok, ahogyan azt már megszokhattad.
- Oszd meg az ötleteidet a kollégáiddal és kérd ki a véleményüket
- Kérdezd meg az ügyfeleidet és üzleti partnereidet, hogy ők mit gondolnak, illetve, hogyan reagálnának, ha változások elé kellene nézniük.

Dobd fel a munkahelyet
Hatékonyabbá válik a munkavégzés, ha javul a munkamorál, ha kellemesebb a légkör az irodában. Az alábbi praktikus ötletek segítségével felfrissítheted a szürke hétköznapokat.

- Versenyezz önmagaddal. Tedd próbára magad, hogy felül tudod-e múlni előző napi teljesítményedet. Ha ez sikerül, jutalmazd meg magad valamiképpen.
- Változtass a napi rutinodon. Próbálj más megközelítéssel hozzáfogni a feladataidhoz. Először az olyan munkát végezd el, amelyhez kevésbé fűlik a fogad.
- Személyes tárgyakkal dobd fel a munkakörnyezetedet. Ezzel kapcsolatban nem árt beszélned előbb a feletteseddel, ugyanis ezt nem mindenhol nézik jó szemmel. De ha igen, egy poszter, egy kép, vagy egy cserepes növény sokat segíthet, hogy kellemesebb érzés legyen belépni az irodába.
- Hozd ki a legtöbbet az ebédszünetből. Találkozz egy ismerőssel, sétálj egy kicsit, vagy intézd el a személyes levelezésedet.
- Ismerkedj a kollégáiddal. Időnként – ne túl gyakran – küldj nekik egy-két tréfás e-mailt, vagy segédkezz a közösségi események megszervezésében.
- Beszélj a főnököddel, arról, hogyan tanulhatnál valami újat, illetve milyen képzésekben vehetsz részt. Ajánld fel, hogy szívesen tartasz egy kis beszámolót, vagy tréninget a kollégáid számára a tanultakból.
- Ha a jelenlegi munkád nem elégít ki, s nagyobb kihívásra vágysz, tekints a mostani helyzetre úgy, mint ugródeszkára az álomállás felé. Ne feledd, minden tapasztalatból csak tanulhatsz.

hvg.hu Karrier

Személyi problémák kezelése a munkahelyen

Barátságtalan kollégák? Nemtörődöm főnök? Az ilyen és ehhez hasonló problémáknak megvan az ellenszere, némi taktikázás és odafigyelés formájában. Tippjeink segítségével még a legszúrósabb kolléga is megszelidíthető.

hvg.hu Karrier

Választási kampány idején a munkahelyen

A választási kampányok legfontosabb tanulsága az elmúlt ciklusokból, hogy a politikai nézetek képesek megosztani a legjobb barátokat, a családtagokat, hát hogyne különböznének össze a pártszimpátiákon, a favorizált politikusok személyén, vélt vagy valós politikai igazságokon vagy igazságtalanságokon a munkatársak.

Kimerülten járnak dolgozni a buszsofőrök a túlórák miatt

Kimerülten járnak dolgozni a buszsofőrök a túlórák miatt

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

Mi az a chartreuse?

Mi az a chartreuse?

Ön is köztük volt? A fél világ letöltötte már ezt az alkalmazást

Ön is köztük volt? A fél világ letöltötte már ezt az alkalmazást

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt