szerző:
hvg.hu

Barátságtalan kollégák? Nemtörődöm főnök? Az ilyen és ehhez hasonló problémáknak megvan az ellenszere, némi taktikázás és odafigyelés formájában. Tippjeink segítségével még a legszúrósabb kolléga is megszelidíthető.

Visszavonulás helyett inkább
a cselekvést válaszd!
Noha a fenti problémákat elsimítani általában nem egyszerű, ha pozitív hozzáállással közelítesz, lehetséges megtalálni a megoldást.

A kollégáim nem túl közvetlenek, sőt, barátságtalanok
Ha csendes, visszahúzódó típus vagy, talán ez azért van, mert a hallgatásodat, sokan távolságtartásnak, közönynek, vagy éppen rosszindulatnak fogják fel a munkatársaid. Tedd meg az első lépést. Az első munkanapodon mindenkihez menj oda köszönni, és beszélgess el velük egy pár mondatot, még akkor is, ha kissé furcsán érzed magad ebben a helyzetben. A félreértések elkerülése végett kommunikálj velük gyakran és nyitottan. Rövidesen változik a helyzet, és nem csak te lépsz majd oda a többiek asztalához, hanem ők is a tiédhez egy kis csevelyre. Senki sem marad zárkózott és mogorva, ha valaki mosolyog rá.

A főnököm nem mondja el világosan, mit tegyek, nem ad visszajelzést
Tapintatosan és udvariasan kérd meg a főnöködet, hogy magyarázza el részletesen az általad elvégzendő feladatokat, esetleg adjon ezekről egy írásos listát. A megfelelő pillanatban kérd meg, hogy értékelje a munkádat, mondja el, hogy mit csinálsz jól, illetve milyen téren fejlődhetnél még. Bármit is mond, köszönd meg az útmutatást és tudasd vele, hogy a visszajelzés mekkora segítséget jelentett.

Saját magad számára is visszajelezhetsz, ha minden nap elején készítesz egy listát az aznapi teendőidről, a munka végeztével pedig végignézed, hogy mit sikerült elvégezned, s mivel maradtál adós.

A képzettségeimet és a tudásomat nem használják ki kellő mértékben
Keress lehetőségeket, hogy további kihívásokkal bővíthesd a munkádat. A munkaadóddal beszéld át a céged céljait és elvárásait. Gondold végig, hogy tudnád-e a jelenlegitől eltérő módon is támogatni ebben a munkahelyedet, s ajánld fel, hogy szívesen viselnél nagyobb felelősséget is, esetleg találj ki módokat, amelyekkel optimalizálható a költségvetés, illetve vállalj el olyan feladatokat, amelyekért senki sem rajongott.

A munkatársam nagyon kritikus mindenkivel, beleértve engem is
Menj elébe a konfliktusnak és ülj le beszélgetni a kollégával. Hallgasd végig figyelmesen az ő észrevételeit, mondanivalóját. Ha valós panaszokról van szó, beszéljétek meg, hogy miként lehetne a közös munkátok során változtatni ezen. Ha légből kapott kifogásokat hallasz, magyarázd el, hogy ez a fajta viselkedés miként rombolja a munkamorált, ezáltal mennyire hátráltatja a csapat teljesítményét. Ha szükséges, világosítsd fel, hogy az efféle viselkedésnek milyen következményei lehetnek.

A főnököm igazságtalan velem szemben, pikkel rám
A lehető leghamarabb beszélj a problémáról a feletteseddel, lehetőleg négyszemközt. Légy őszinte és nyitott az érzéseiddel kapcsolatban, s ügyelj, hogy mindvégig maradj magabiztos, de semmiképpen se lépj fel támadólag. Ne vádaskodj és ne veszítsd el a fejed! Figyelmesen hallgasd végig a főnöködet, s próbáljatok meg találni egy olyan megoldást, amely mindkettőtök számára elfogadható. A továbbiakban pedig tartsd magad a megállapodásotokhoz.

Ha nem javul a helyzet néhány héten belül, beszélj a személyzetisekkel, vagy a munkaadóddal, s beszéljetek meg egy afféle „békéltető” tárgyalást. A lehető legobjektívebben vázold a helyzetet, s hallgasd meg, mit gondolnak róla a többiek.

Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes átbeszélni egy jogi szakértővel a helyzetet, esetleg kérni az áthelyezésedet, vagy új állás után nézni. Léteznek olyan helyzetek, amelyeket nem lehet hosszú távon tolerálni. A negatív légkör pedig egyrészt egészségtelen, másrészt rombolja a karrierépítési lehetőségeidet.

Két kollégám viszálykodik egymással és én iszom meg a levét
Beszélj valakivel, akinek adsz a szavára, s akiről úgy gondolod, hogy ért az emberekhez. A munkakörnyezetedért ugyanis legalább annyira felelős vagy, mint a kollégáid.

hvg.hu Karrier

Választási kampány idején a munkahelyen

A választási kampányok legfontosabb tanulsága az elmúlt ciklusokból, hogy a politikai nézetek képesek megosztani a legjobb barátokat, a családtagokat, hát hogyne különböznének össze a pártszimpátiákon, a favorizált politikusok személyén, vélt vagy valós politikai igazságokon vagy igazságtalanságokon a munkatársak.

Karrier

Februártól csökkentik a munkahelyi zajt

Február 15-től új, az Európai Parlament és a Tanács irányelvének megfelelően készült rendelet szabályozza a munka közben megengedett zajterhelés mértékét. Az új határértékek szigorúbbak a jelenleginél.

hvg.hu Vállalkozás

Privát e-mailek kezelése a munkahelyen

Az elektronikus levelezés manapság szinte minden irodában természetes. A magánjellegű levelezések fogadására és küldésére eddig még nincsen általánosan érvényes irányvonal. De sok olyan cég van, mely házon belül érvényes szabályzatot állított fel az elektronikus magánposták kezelésére.

hvg.hu Karrier

8 tipp a munkahelyi depresszió leküzdésére

Elégedetlen vagy a munkáddal, amit korábban élveztél? Levertnek, motiválatlannak érzed magad? Ha igen a válasz, minden valószínűség szerint a megszokás lett úrrá a munkahelyi életed felett. Tippjeink segítségével kilábalhatsz ebből az állóvízből.

hvg.hu Karrier

Tündökölhetsz a munkahelyeden ezzel az öt tanáccsal

Mindenkinek az a vágya, hogy a munkáját elismerjék, s értékes tagja legyen az irodai csapatnak. Ennek a leghatékonyabb módja, ha pozitív hozzáállással vágunk neki a napi robotnak. Persze létezik még egy-két jó módszer, hogy levegyük a kollégákat – és nem utolsósorban a főnököt – a lábukról.

hvg.hu Karrier

Év eleji fogadkozások a munkahelyen

Lassan mindenki visszatér a munkahelyére, s véget ér az év végi, év eleji kábulat. Az eszmélés gyakran számvetésbe, majd fogadalmakba torkollik. Sokan a nyugodtabb, s egyben boldogabb élet reményében komolyan elhatározzák, hogy ezután máshogyan viselkednek a munkahelyükön. Íme egy bokrétára való a fogadkozás színes virágaiból.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi előléptetés nem csak előnyökkel jár

Bár egy előléptetés tagadhatatlanul hordoz pozitívumokat – nagyobb fizetés, kihívások, s karrierpresztízs – valójában arról van szó, hogy egy teljesen új állást kell betöltenie a szerencsésnek. Ebből kifolyólag érdemes átgondolni, hogy elfogadjuk-e az ajánlatot. Tanácsaink segítenek a választásban.

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó