szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az önkéntes munkát, a Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban régóta alkalmazott foglalkoztatási formát is kipróbálhatják a fiatalok májustól Magyarországon az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával.

A 300 millió forintos keretből gazdálkodó kísérleti programról Albert Judit programvezető elmondta, hogy országszerte körülbelül 150 civil, egyházi és állami intézmény fogadja a fiatalokat, csaknem egy éves időtartamra. A fiatalok és a fogadó intézmények március végéig jelentkezhettek a programra. A tervek szerint jövőre ismét hasonló programot szerveznek, ennek pályázati kiírását a nyáron teszik közzé.

A fogadó intézmények általában 1-2 fiatalnak adnak önkéntes munkát. Ezért nem jár fizetés, de a fiatalok jogosultak bizonyos juttatásokra, így például étkezési, képzési támogatásra, valamint különféle költségtérítésekre. Arra is lehetőség lesz, hogy a résztvevők lakóhelyüktől távolabbi településen töltsék el az önkéntes munkát, a szállásköltséghez is hozzájárul a program.

A programban résztvevő fiatalokat a fogadó intézményeknél szerény tiszteletdíjért mentorok támogatják, személyes segítségnyújtást, szakmai együttműködést biztosítva számukra. A program során foglalkoznak álláskeresési technikákkal, önéletrajz készítéssel, és azzal is, hogy miként lehet eredményesen szerepelni a munkaerőpiacon.

Sokféle intézmény kínált önkéntes munkalehetőséget a programra jelentkező mintegy 200 fiatalnak. Így például környezetvédő, természetvédő, állatvédő, településfejlesztő egyesületek, alapítványok, nemzeti parkok, művelődési házak, könyvtárak, múzeumok, színházak, állatkertek. Munkalehetőséget kínáltak fel óvodák, iskolák, polgármesteri hivatalok, szociális intézmények. Van a fogadó intézmények között városi tűzoltóság, regionális fejlesztési ügynökség, munkaügyi kirendeltség, turisztikai szolgáltató, egyházi rádió is.

Az országos megvalósításért 8 koordináló (7 régiós, 1 fővárosi) és egy menedzser szervezet felel. A program célja, hogy a munkanélküli pályakezdő fiatalok készségeiket, tapasztalataikat fejleszthessék, munkahelyi gyakorlatot szerezhessenek. A programra bárki jelentkezhetett, aki betöltötte a 18. életévét, s még nem érte el a 26-ot, illetve nem volt sem munkaviszonya, sem nappali tagozatos tanulói jogviszonya.

A pályakezdő fiataloknak előnyös, ha első munkahelyi tapasztalataikat egy őket támogató környezetben szerzik. A programban a fiatalok teljesítménykényszer nélkül vehetnek részt a munkában, tapasztalhatják, hogy milyen egy munkahelyi közösség tagjaként, a munkahely szabályai szerint csapatban vagy önállóan dolgozni – hangsúlyozta Albert Judit.

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között