Az Európai Unió országaiban átlagosan 33 napot nem kell dolgozni egy évben szabadság vagy ünnepnap miatt. A legtöbb fizetett szabadságot és állami ünnepnapot Máltán és Ausztriában élvezhetik a dolgozók: a 13 ünnephez legalább 25 nap szabadság jár minden munkavállalónak.

A British Trade Union Congress jelentése szerint az éves szabadságokat a szabadnapnak kiadott ünnepekkel kombinálva kialakított listán Finnország következik 37 nappal (12+25), majd Svédország és Franciaország 36 nappal (11+25). Portugália helyezése kissé bizonytalan 34-36 szabadnap van évente (12-14+22), illetve érdekes Dánia rendszere, ahol félnapos ünnep is van (34,5 nap, 9,5+25).

A listát Nagy-Britannia zárja, ahol az évi 8 banki szünnapot a munkáltató levonhatja az évi 20 napos szabadságból. Sereghajtó még Hollandia összesen 28 nappal (8+20), Írország 29 nappal (9+20) és Belgium 30 nappal (10+20).

Középen vannak a németek 29-32 nappal (9-12+20), a görögök és spanyolok 32-34 nappal (10-12+22). Az EU 25-ben átlagosan 33 szabadság és ünnep miatti szabadnap jár a dolgozóknak.

A legtöbb országban (19-ben) minimálisan 20 napos éves szabadságot kapnak az alkalmazottak, ez érvényes az összes tíz új tagállamra (Máltát kivéve) és a csatlakozandó országokra is, ezt az EU elő is írja. Öt országban 25 nap a minimum (Ausztria, Dánia, Franciaország, Svédország és Luxemburg), Máltán 24 nap, Portugáliában és Spanyolországban 22 nap.

Átlagosan a minimális húsz napnál több szabadságot kapnak az alkalmazottak a kollektív szerződéseknek köszönhetően Csehországban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Romániában, Svédországban és Nagy-Britanniában.

A heti átlagos kötelező munkaóra tíz EU országban és Norvégiában heti 40 óra. A franciák 35 órát dolgoznak, a németek, britek, hollandok, finnek és norvégok pedig 37-et.

Ami a közszférában ledolgozott munkaidőt illeti, az európai átlag heti 40 óra, a legalacsonyabb, 32,9 óra Olaszországban, 35 óra Franciaországban, Portugáliában és Spanyolországban.

A közszférában a nemzetgazdaság egészében ledolgozott órákhoz képest kevesebbet dolgoznak az olaszok, a spanyolok, a görögök és a portugálok. A nemzeti átlag feletti időt töltenek munkával Ausztriában, Luxemburgban, Németországban és Svédországban. A közszférában átlagosan az EU-s munkaidő-átlag hetente 37,1 óra, ami 0,8 órával kevesebb mint a nemzetgazdaságok 37,9 órás átlaga.

Ami az újonnan csatlakozott államokat illeti, itt a közszférában ledolgozott órák száma 39,4 óra - ez 2,3 órával több az EU-átlagnál.

euractiv.hu

Ománi írónőé lett az idei Man Booker-díj

Ománi írónőé lett az idei Man Booker-díj

Csődeljárás alá került Jamie Oliver étteremhálózata

Csődeljárás alá került Jamie Oliver étteremhálózata

Pont a rendőrautót sikerült szabálytalanul megelőznie ennek az autósnak – videó

Pont a rendőrautót sikerült szabálytalanul megelőznie ennek az autósnak – videó

Megelőzte egy felmérésben Macron pártját a francia szélsőjobb

Megelőzte egy felmérésben Macron pártját a francia szélsőjobb

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Visszavonul a Veszprém sztárja

Visszavonul a Veszprém sztárja