szerző:
hvg.hu

Miközben egyik kezeddel a telefont tartod és állásinterjúd időpontját egyezteted a személyzetissel, másik kezeddel önéletrajzot gyártasz, közben inget vasalsz, az interneten kutatsz leendő munkaadód után és gyakorlod a válaszokat a várható kérdésekre. Ennyi elfolgaltság közepette sokszor olyan banális apróságokat felejthetsz el, amelyek alapvetően befolyásolhatják a megítélésedet az interjú során. Tanácsok, amelyeket nem árt észben tartanod.

A magabiztos, rendezett megjelenés fél siker
© sxc.hu
Készítsd elő a ruháidat és a papírokat

Az interjú előtti este készítsd elő az összes ruhádat, így nem kell másnap reggel idegesen kotorásznod a fiókban az utolsó pár tiszta zokni, vagy az utolsó vasalt ing után. Gondoskodj róla, hogy a ruházatod ne legyen koszos, vagy gyűrött. Még előző este fényesítsd ki a cipődet, és válogasd össze, hogy melyik ingedhez melyik nyakkendő passzol. Ezzel sok időt és idegeskedést megspórolhatsz.

Szintén előző este rakd egy helyre az önéletrajzaidat, motivációs leveleidet, és egyéb dokumentumaidat, amelyekre másnap szükséged lehet.

Ügyelj az étkezésre
Semmiképp se menj üres hassal az interjúra. Egyrészt mert kellemetlen lehet, ha beszélgetés közben hangosan korog a gyomrod, másrészt ez kellemetlen leheletet eredményezhet, nem beszélve arról, hogy ha nem eszel, az agyad sem forog olyan gyorsan. Persze nem kell túlzásba esni, egy hatalmas lakomától ugyanígy le fogsz lassulni, nehezen mozogsz és általában nem érzed majd jól magad egy stresszes szituációban. Egyél egy könnyű reggelit, vagy ebédet, s minden rendben lesz. Tartózkodj azonban az erős szagú ételektől – pl. fokhagyma – akár már az előző napon is, ezen étkek illóolajai ugyanis akár a pórusaidon keresztül is távozhatnak a szervezetedből, s megint csak kellemetlenségeket okozhatnak. Természetesen ne felejts el fogat mosni, vagy legalább egy mentolos cukorkát elfogyasztani, mielőtt odaérsz az interjúra.

Közlekedj okosan
Készülj fel azt illetően is, hogy miként érhetsz a leghatékonyabban az interjú helyszínére, s lehetőség szerint ne aznap próbálj ki egy új útvonalat, vagy rövidítést. Ha nem bízol a közlekedésben, indulj el hamarabb, vagy akár egy nappal előbb mérd le, hogy meddig tart, amíg odaérsz. Azt is tudd meg, hogy melyik bejárathoz kell pontosan menned, így biztosíthatod, hogy pontosan odaérsz.

Légy paranoiás
Onnantól fogva, hogy a helyszín közvetlen közelébe érsz, légy résen. Bármelyik nézelődőről kiderülhet, hogy ő lesz az az ember, aki az asztal túloldalán ül majd. Ezért bárkivel is beszélsz, vagy találkozol, légy udvarias és professzionális. Ha csevegsz valakivel légy kedves és legyen pozitív a hozzáállásod. Ne most tréfálkozz azon, hogy milyen furcsa színe van a tapétának, vagy hányan állnak a lift előtti sorban.

Végül, de nem utolsósorban, amint belépsz az interjúnak helyet adó szobába, kapcsold ki a mobiltelefonodat.
hvg.hu Karrier

Mit NE mondj az állásinterjún

Számtalan cikkben olvashatóak azok a formulák és kifejezések, amelyeket üdvös felhasználni a megmérettetés során. Mi a helyzet azonban a kerülendő szavakkal? Cikkünkből kiderül.

hvg.hu Karrier

Hányat kérdezz az állásinterjún?

Nem csak téged „vizsgáztatnak” az állásinterjún, te is teszteled, hogy milyen munkakörnyezet az, ahol reményeid szerint dolgozni fogsz. Természetesen feltehetsz kérdéseket, azonban csak óvatosan, sehol sem szeretik ugyanis, ha valaki túl sokat faggatózik.

hvg.hu Karrier

A legjobb válaszok a leggyakoribb állásinterjú-kérdésekre

Bárki, aki valaha volt már állásinterjún, könnyedén tudna említeni néhány olyan kérdést, amelyet nagy valószínűséggel mindig feltesznek, amikor a munkára jelentkező hátteréről érdeklődnek. Bár a kérdések egyszerűnek tűnnek, helyes választ adni rájuk korántsem annyira könnyű. Tanácsaink segítségével azonban sikeres lehetsz.

hvg.hu Karrier

Mit javasolnak a HR-esek az állásinterjúra?

Mire is vágynak az állásinterjún Téged faggató szakemberek, az unalomig ismételt pontosság, ápoltság és felkészültség mellett? Olvasd el tippjeinket, s légy te a kiválasztott!

hvg.hu Karrier

Az információszerző állásinterjú titkai

Ha felötlött benned, hogy otthagyod a munkahelyedet és másikat keresel, esetleg új területen próbálod ki magad, érdemes megfelelően informálódnod előzőleg. Erre kínál jó alkalmat egy információszerző állásinterjú. Tippek.

hvg.hu Karrier

A tökéletes állásinterjú ismérvei

Nem csak állásinterjú közben kell magadból kihozni a maximumot, a felkészülést már jóval hamarabb meg kell kezdeni. Tippjeink segítségével bármilyen helyzetben könnyedén érvényesülhet.

hvg.hu Karrier

Gyilkos mondatok az állásinterjún

Az állásinterjúk a jelentkezők számára valóságos tojástáncok. Egy rossz mondat is azonnal romba dönthet minden esélyt. Az alábbiakban néhány igazi esélygyilkos fordulatra hívjuk fel a figyelmet.

Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

Nagy baj van a Google szuperbiztosnak mondott kulcsával

Nagy baj van a Google szuperbiztosnak mondott kulcsával

Hatos ikrek születtek Lengyelországban

Hatos ikrek születtek Lengyelországban

"Brüsszel a spekulánsokat védi" – reagált a kormány a földtörvény elleni döntésre

"Brüsszel a spekulánsokat védi" – reagált a kormány a földtörvény elleni döntésre

Ománi írónőé lett az idei Man Booker-díj

Ománi írónőé lett az idei Man Booker-díj

Egy új "M0-s" félgyűrű épülne távol a fővárostól

Egy új "M0-s" félgyűrű épülne távol a fővárostól