szerző:
hvg.hu

Számtalan cikkben olvashatóak azok a formulák és kifejezések, amelyeket üdvös felhasználni a megmérettetés során. Mi a helyzet azonban a kerülendő szavakkal? Cikkünkből kiderül.

Jól gondold át, mit mondasz
© sxc.hu
Egy állásinterjú igen stresszes lehet, főleg mert általában csak néhány perced van, hogy jó benyomást tegyél az asztal túloldalán helyet foglalókra, s bemutasd nekik, hogy mennyire képzett, hatékony és magabiztos vagy.
Azonban ne feledd, az interjúztató nem csak arra kíváncsi, amit mondasz, hanem ahogy mondod. Számít a jó artikuláció, a megfelelő szóhasználat, a tömör és érthető válaszok. A megfelelő válaszokról már bizonyára elolvastál egy rakás cikket, így most a beszéd módjáról ejtenénk néhány szót.

Felejtsd el a töltelékszöveget
Amikor elhangzik egy kérdés, sokan úgy érzik, egyből meg kell törniük a csendet, illetve sokszor adódik úgy, hogy rájönnek, nem biztosak abban amit mondani akarnak. Ilyenkor kezdődik az „ööö”-zés, a hümmögés, illetve az „izé” kötőszó gyakori használata. Ez csupán töltelékszöveg, amely nem hangzik túl jól egy összeszedett, határozott válaszban, s amúgy sem kifejezetten elegáns. Ezt elkerülendő inkább nyugodtan gondold végig a válaszodat, ettől csak magabiztosabbnak, átgondoltabbnak látszol majd. Természetesen idő kell ahhoz, hogy a rossz beidegződésekről leszokj, ezért nem árt, ha gyakorolsz az interjú előtt.

Ne vidd túlzásba a szakzsargont
Ne akard a jólértesült, jól képzett munkaerő látszatát kelteni azzal, hogy szükségtelenül idegen szavakat, vagy szakzsargont használsz. Ilyet akkor tesz az ember, ha valójában fogalma sincs arról, amiről beszél, s ezt az interjúztatók is nagyon jól tudják. Ezen kívül kellemetlen helyzetbe keveredhetsz, ha olyasmit mondasz, amit esetleg a másik nem ért, s neked kell megmagyaráznod. Ehelyett maradj az egyszerű, tömör, érthető mondatoknál, s hagyd, hogy az intelligenciád beszéljen.

Kerüld a szlenget
Ez alapvető fontosságú. Az állásinterjún úgy beszélj, mintha a főnököddel, illetve egy általad tisztelt, de kevésbé ismert kollégáddal beszélnél. Ha nem így teszel, nem tűnsz majd kellően professzionálisnak, ráadásul igen kellemetlen lehet, ha esetleg az interjúztató nem érti az általad használt szlenget. Természetesen magától értetődik, hogy semmiféle vulgáris kifejezésre ne ragadtasd magad.

Ne válaszolj, mielőtt kérdeztek volna
Ha jó benyomást akarsz tenni, s el szeretnéd érni, hogy magabiztos és felkészült munkaerőnek tűnj, ne csapj le azonnal a kérdésre, már a mondat közepén. Először is nem túl udvarias félbeszakítani beszélgetőpartneredet, másrészt megint csak kellemetlen lehet, ha nem arra válaszolsz, mint amit kérdeztek. Lényeges továbbá, hogy így időd sem lesz arra, hogy átgondold a válaszodat, ami a már feljebb említett töltelékszöveg használatát eredményezi majd. Ehelyett inkább várd meg, amíg az interjúztató befejezi a mondatot, majd vegyél egy mély levegőt és szedd össze a gondolataidat mielőtt válaszolnál. Ily módon nyugodt, udvarias és magabiztos lehetsz, s vélhetőleg jobb választ is adsz majd a kérdésre.

hvg.hu Karrier

Állásinterjú-siker négy másodpercben

Ha szeretnéd elérni, hogy a munkaadók visszahívjanak egy újabb beszélgetésre, fontos, hogy az első pillanattól fogva önbizalmat, hozzáértést és pozitív hozzáállást sugározz. Tippjeink segítségével biztosra mehetsz.

hvg.hu Karrier

Hányat kérdezz az állásinterjún?

Nem csak téged „vizsgáztatnak” az állásinterjún, te is teszteled, hogy milyen munkakörnyezet az, ahol reményeid szerint dolgozni fogsz. Természetesen feltehetsz kérdéseket, azonban csak óvatosan, sehol sem szeretik ugyanis, ha valaki túl sokat faggatózik.

hvg.hu Karrier

Mit javasolnak a HR-esek az állásinterjúra?

Mire is vágynak az állásinterjún Téged faggató szakemberek, az unalomig ismételt pontosság, ápoltság és felkészültség mellett? Olvasd el tippjeinket, s légy te a kiválasztott!

hvg.hu Karrier

Mit kérdezz az állásinterjún?

Egy felvételi beszélgetés során nem te vagy az egyetlen, akinek kérdésekre kell válaszolnia. Annak érdekében, hogy megbizonyosodj róla, a megfelelő helyre pályázol, ne szégyellj kérdéseket feltenni. Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Gyilkos mondatok az állásinterjún

Az állásinterjúk a jelentkezők számára valóságos tojástáncok. Egy rossz mondat is azonnal romba dönthet minden esélyt. Az alábbiakban néhány igazi esélygyilkos fordulatra hívjuk fel a figyelmet.

hvg.hu Karrier

Pontos gondolatközlés – sikeres állásinterjú

A jó svádájú emberek általában könnyebben érvényesülnek. Hatékonyabban adják el gondolataikat, saját magukat, mint szófukar vagy zárkózott társaik. De a nagy duma és a magabiztos fellépés elég-e a sikerhez az állásinterjún is?

hvg.hu Karrier

Az információszerző állásinterjú titkai

Ha felötlött benned, hogy otthagyod a munkahelyedet és másikat keresel, esetleg új területen próbálod ki magad, érdemes megfelelően informálódnod előzőleg. Erre kínál jó alkalmat egy információszerző állásinterjú. Tippek.

Gyönyörű és végtelenül szomorú: ilyen dallama van a globális felmelegedésnek

Gyönyörű és végtelenül szomorú: ilyen dallama van a globális felmelegedésnek

Megbírságoltak egy brit autóst, akinek egy hulladékhegy volt az autójában

Megbírságoltak egy brit autóst, akinek egy hulladékhegy volt az autójában

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Meghalt Herman Wouk

Meghalt Herman Wouk