szerző:
hvg.hu

A kor nem számít, akár a legifjabb titánok közül is kikerülhetnek a cég új kulcsemberei. Ehhez azonban nem elég megfelelően teljesíteni, néhány további tényező is szükséges az elismerés kivívásához.

Ne siess, de légy lényegretörő!
© sxc.hu
Ha megfogadod a tanácsainkat, te is rövid úton bekerülhetsz a legígéretesebb dolgozók elit csapatába. Mire van ehhez szükség?

Életteli személyiség
A ruganyos járás, a közvetlen, nyílt hozzáállás, a magabiztosságot sugárzó nyugalom és az összeszedettség olyan ismérvek, amelyek valószínűleg a főnöködnek is sokat segítettek, amikor előléptették. Igyekezz elérni, hogy az emberek figyeljenek arra, mit mondasz, anélkül, hogy mindenbe beleártanád magadat. Végső soron senki sem szeretné, ha egy tudálékos okostojásnak tartanák, nem igaz?

Megfelelő szó-, és nyelvhasználat
Fogalmazz mindig tömören és érthetően, ugyanis hihetetlenül tekintélyromboló lehet, ha valaki feleslegesen idegen kifejezésekkel dobálózik, súlyos nyelvtani, vagy stilisztikai hibákat vét. Ilyen esetekben még az esetleges beosztottaid szemében is romlik majd a megítélésed, és kevésbé adnak majd a véleményedre mint korábban. Ha megfelelő a szóhasználatod, és jól fogalmazol, sokkal hatékonyabban közvetítheted majd a véleményedet és a gondolataidat a többiek felé. Ha megfigyeled, a jó kommunikációs képességű emberek mindig előnyből indulnak a többiekhez képest.

Légy eredeti
Ha jó ötleteid vannak, s megosztod a többiekkel a megoldásra vonatkozó terveidet, hamar belophatod magad a cég fontos embereinek szívébe. Ha elterjed rólad, hogy tele vagy ötletekkel, emellett közvetlen és segítőkész vagy, sokra viheted. Légy gyakorlatias, s mindig tartsd szem előtt a végső célt. S ne felejtsd el hatékonyan kihasználni a rendelkezésedre álló erőforrásokat, miközben végrehajtasz egy feladatot.

Sebészi pontosság
Ahogy haladsz felfelé a szamárlétrán, egyre több embert kell majd koordinálnod. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni az adott határidőig, a minőség romlása nélkül, tudnod kell motiválni, lelkesíteni a beosztottaidat, mindet úgy, hogy a munkájukat megfelelően végezzék el, s ne felejtődjenek el az apró részletek a folyamat során.

Az elismerés ereje
Az egyik legelső és legfontosabb elsajátítanivaló a csapatmunka. Tanuld meg objektíven szemlélni a részfolyamatokat, s dicsérd, jutalmazd a jó dolgozókat, a személyüktől függetlenül, a munkájuk minősége alapján. Légy csapatjátékos, s amikor csak lehetőséged van rá, vegyél részt a csapatépítő tréningeken. Oszd meg az ötleteidet, felvetéseidet a többiekkel, s ne zárkózz el attól, hogy meghallgasd az ő álláspontjukat, javaslataikat.

Legjobb az egyenlők között
Csak egyféleképpen juthatsz a csúcsra, ha jobb vagy a többieknél. Igyekezz tudatosítani a többiekben, hogy a legjobbat akarod kihozni magadból, s ragadj meg minden lehetőséget, hogy elismerjék erőfeszítéseidet.

Ne told le magadról a felelősséget, s tartsd észben, hogy a zseni receptje egy százalék ihlet, a többi pedig megfeszített, szorgalmas munka. Ismerd fel a gyengéidet, s találd meg a módját, hogy ellensúlyozni tudd azokat a területeket, ahol nem te vagy a legjobb. Ne feledd: nem kell minden téren az elsőnek lenned, elég, ha megfelelően és kölcsönösen együtt tudsz működni azokkal, akik más tekintetben jobbak, mint te.

MTI/hvg.hu Karrier

Legjobb munkahely 2005: magyar cég a harmadik

A régió 4 országának 205 vállalkozásából a Legjobb Munkahely 2005-ös nemzetközi felmérés első helyezettje egy lengyel, a második egy cseh, a harmadik pedig egy magyar cég lett.

hvg.hu Karrier

Hogyan lehetsz sikeres a próbaidő alatt a munkahelyen?

A statisztikák szerint minden harmadik munkaviszony a próbaidő lejártával megszűnik. Ennek leggyakoribb oka nem a szakmai tudás hiánya. Sokszor az apró részletek döntenek maradásunkról az új cégnél. Olvasd el a játékszabályokra vonatkozó tanácsainkat, hogy a próbaidő alatt is megálld a helyedet.

hvg.hu Karrier

Kié idén a legjobb munkahely?

Ismét sor kerül a Legjobb Munkahely felmérésre, amelybe Magyarországon kívül idén tíz másik közép-kelet-európai ország is bekapcsolódik. A Hewitt Associates tanácsadó cég és a HVG hetilap kérdőíves felmérésében arra keresi a választ, hogy a résztvevő országok kis- és középvállalatai, valamint nagyvállalatai közül a munkavállalók véleménye szerint melyik bizonyul a legjobbnak. A felmérés eredményét 2006 októberében teszik közzé a HVG-ben.

hvg.hu Karrier

Hogyan viselkedj a munkahelyen, ha jó vezető akarsz lenni?

Hivatalos közegben - például az irodában - legyen szó ügyvezető igazgatóról vagy alkalmazottról, az ember viselkedése és magatartása eltér a megszokottól. Íme néhány hasznos ötlet, hogyan viselkedik beosztottaival egy elismert és hatékony vezető.

„A Nemzeti alaptanterv nem nemzeti” – a PSZ vitairatot adott ki az oktatás válságáról

„A Nemzeti alaptanterv nem nemzeti” – a PSZ vitairatot adott ki az oktatás válságáról

Talpak alá tett emlékmű: botlatókövek lepik el fél Európát

Talpak alá tett emlékmű: botlatókövek lepik el fél Európát

Európa legnagyobb biciklitárolóját építik fel Belgiumban

Európa legnagyobb biciklitárolóját építik fel Belgiumban

Brexit: Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást

Brexit: Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást

Még egy koronavírussal fertőzöttet találtak az Egyesült Államokban

Még egy koronavírussal fertőzöttet találtak az Egyesült Államokban

„A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte” – egy francia tankönyv szerint

„A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte” – egy francia tankönyv szerint