szerző:
MTI

A humánerőforrás-fejlesztési operatív program 2004-2008 között felhasználható 191 milliárd forintos keretéből eddig már 182,5 milliárd forintot ítéltek oda támogatásként, 164,4 milliárd forintnyi támogatásra szerződést is kötött az irányító hatóság, a kifizetett támogatás 61 milliárd forint. Az adatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja közli.

A legnagyobb támogatási összeget, 56,5 milliárd forintot az egészségügyi, szociális és oktatási infrastruktúra fejlesztéséhez hagyták jóvá. Hasonlóan magas, 54,4 milliárd forintban részesülhetnek a felnőttképzési programok. Jelentős összeg, 40,6 milliárd forint szolgálhatja a munkaerőpiaci programokat. Alacsonyabb összeg, 21 milliárd forint segíti az esélyegyenlőség javítását. A legalacsonyabb jóváhagyott keretösszeg, 10 milliárd forint a technikai segítségnyújtás címszó alatt szerepel.

Nagy volt az érdeklődés például a cégek versenyképességének, az alkalmazottaik képzettségének javítását szolgáló program iránt. Tavaly 7 milliárd forintos kerettel írták ki először ezt a pályázatot, amit azóta már kétszer ki kellett egészíteni a nagy érdeklődés miatt, s más keretektől csoportosítottak át ide pénzt. Először 8,5 milliárdra, majd 11,5 milliárd forintra egészítették ki, de ez sem bizonyult elegendőnek. A pályázatokat folyamatosan adhatták be a vállalkozások, havonta általában 100 pályázat érkezett. Ez körülbelül 1200 pályázatot jelentett, s látszott, hogy a keret átcsoportosítással sem lesz elegendő.

Az irányító hatóság ezért az idén márciusban úgy döntött, hogy 30 napos átmeneti határidővel lezárja a pályázatot. Erről közleményt jelentettek meg. Ezt követően viszont a havonkénti 100 pályázat helyett – amire körülbelül számítottak – csaknem 800 érkezett egy hónap alatt.

A pályázattal olyan képzési programokat támogattak, amelyek fejlesztik a munkavállalók és a vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – alkalmazkodóképességét.

Pályázni lehetett egyrészt általános képzésben való részvétellel. Azokat a képzéseket lehetett ide sorolni, amelyek nem, vagy nem elsősorban az éppen végzett munkához adnak segítséget, hanem más vállalatoknál vagy munkaterületeken is hasznosíthatók, javítva a dolgozó foglalkoztathatóságát. A másik lehetőség a szakosított képzésben való részvétel. Ennek kritériuma, hogy a dolgozó jelenlegi, vagy a tervezett, későbbi munkáját segítse elő.

MTI Karrier

Több pénz az 50 év felettiek foglalkoztatásának támogatása

Az 50 év feletti álláskeresők elhelyezkedését a szokásos programok kiegészítésével külön is támogatja a munkaügyi intézményrendszer, az idén a munkaügyi kirendeltségek csaknem 18 ezer személyt értesítettek a lehetőségekről – olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján. Közülük több mint 10 ezren jelentkeztek a különféle programokra.

Világ

Megkönnyítenék a magasan képzett bevándorlók letelepedését

Az uniópártokból (CDU, CSU) és a szociáldemokratákból (SPD) álló német nagykoalíció olyan értelmű változtatásokat tervez a bevándorlási törvényben, amelyek megkönnyítenék a magasan képzett bevándorlók letelepedését és munkavállalását az országban.

Radar360: tovább csúsztunk a korrupciós listán, mélyponton a forint

Radar360: tovább csúsztunk a korrupciós listán, mélyponton a forint

Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország

Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország

Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre

Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

Balatonfüreden tartja évkezdő frakcióülését a Fidesz

Balatonfüreden tartja évkezdő frakcióülését a Fidesz

Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal

Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal