szerző:
MTI

A közeljövőben már a harmadik programot hirdeti meg az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) 80 millió forintos keretösszeggel az állami gondozásból kikerülő fiatalok lakáshoz- illetve munkához juttatása érdekében – közölte Szántó Tamás az OFA programvezetője.

Az első két program eredményeként 14 fiatal már lakáshoz jutott, többségüknek állandó munkája van, 15-en pedig részt vesznek leendő lakásuk építésében, közben valamilyen szakképesítést szereznek. A harmadik program során valószínűleg lehetőség lesz rá, hogy ne csak régi épületek felújításával, hanem újak építésével is vállalják a pályázók a fiatalok lakáshoz juttatását.

Az első és a második pályázati kiírás nyertese egyaránt a Magyar Iparszövetség Oktatási Központ (MIOK) civil szervezet alapítványa volt. A civil szervezet egy Pécs külső kerületében lévő, korábban a bánya által használt épület felújításával, átépítésével kívánta megoldani a fiatalok lakáshoz juttatását, s képzését. Ehhez az első program során 33 millió forint támogatást nyertek el az OFA-tól. Pécs város önkormányzata azzal segített, hogy 2,5 millió forintért megvásárolta az épületet, és átadta a programnak. A megyei munkaügyi központ 7 millió forinttal járult hozzá a tervek megvalósításához.

A programba bevont 14 fiatal az állami gondozásból kikerülők által igénybe vehető, személyenként legfeljebb 1,5 millió forintos otthonteremtési támogatást is a programra fordította, a pénz egy részét az épületre, másik részét a berendezésre költötték. Szakemberek irányításával saját munkájukkal felújították, átépítették a használaton kívüli épület egyik szintjét, s ezzel mindannyian önálló kis lakásokhoz jutottak. De építőipari betanító képzést is kaptak ez idő alatt, amiből aztán levizsgáztak. A 14 fiatal tavaly decemberben költözött be az önálló lakásokba, a program munkavállalásukat, napi problémáik megoldását is segítette, és segíti.

Szántó Tamás elmondta, hogy 8-an jelenleg is dolgoznak állandó munkahelyen, 1 fiatal regisztrált álláskereső, 1 nem dolgozik, de nem is regisztráltatta magát, 1 gyesen van, 1 továbbtanult, 2 fiatal pedig börtönbe került.

Szántó Tamás hangsúlyozta: az állami gondozásból kikerülőknek még ilyen segítséggel sem könnyű egy átlagos életpályát elkezdeniük. A programba bevontak többségének ez most sikerült, ami példát mutat annak az újabb 15 fiatalnak akik az épület egy másik szintjén jelenleg dolgoznak leendő lakásukon. Az OFA-tól 33,5 millió forint támogatást nyertek el. A program kissé késve indult, mert a kivitelezésre kiírt első közbeszerzési pályázat sikertelen volt, a felkínált összegért senki sem vállalta a munkákat. A második pályázat viszont már eredményes volt, így elkezdődhetett a munka. A harmadik programra a magasabb finanszírozási összeg miatt akár több pályázó támogatását is vállalhatják – vélekedett Szántó Tamás.

MTI Karrier

Több pénz az 50 év felettiek foglalkoztatásának támogatása

Az 50 év feletti álláskeresők elhelyezkedését a szokásos programok kiegészítésével külön is támogatja a munkaügyi intézményrendszer, az idén a munkaügyi kirendeltségek csaknem 18 ezer személyt értesítettek a lehetőségekről – olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján. Közülük több mint 10 ezren jelentkeztek a különféle programokra.

KSH Gazdaság

Több a foglalkoztatott és több a munkanélküli

Az idén április-június között a foglalkoztatottak száma 3 millió 934 ezer, a munkanélkülieké 306 ezer, a munkanélküliségi ráta 7,2 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mindegyik szám nagyobb, mint tavaly a második negyedévben.

A Roma Parlament Egyesület feljelenti Orbán Viktort

A Roma Parlament Egyesület feljelenti Orbán Viktort

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

A Toyota is beszáll a repülőautó-bizniszbe

A Toyota is beszáll a repülőautó-bizniszbe

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Párizsban nyitott új irodát a Netflix

Párizsban nyitott új irodát a Netflix

Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson

Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson