szerző:
MTI

Ausztriában már csak a bevándorlásnak köszönhetően növekszik a lélekszám a legfrissebb demográfiai összesítések szerint, amelynek következtében néhány területen már munkaerőhiány mutatkozik.

A Die Presse című bécsi napilap arról tájékoztatta olvasóit, hogy jelenleg 8,23 millióra tehető Ausztria lakossága. A születések és a halálozások közötti különbség ugyan csaknem stagnál, de hosszabb távon a természetes szaporulat csökkenését mutatja. A növekményt mindenekelőtt az biztosítja, hogy évente többen települnek be az alpesi országba, mint amennyien kivándorolnak onnan.
 
A sajtóban már hosszabb idője olvashatóak olyan becslések, hogy körülbelül egymillió osztrák állampolgárnak nem az alpesi ország a szülőhazája. Amennyiben az utóbbi évek tendenciája a következő évtizedekben is folytatódik, akkor becslések szerint 2050-re 8,99 millió lesz Ausztria lakosságának a száma.

A lélekszám növekedésével párhuzamosan az idősebbek aránya nő, a munkaképes korúaké folyamatosan csökken. Jelenleg az osztrákok 16 százaléka 15 évesnél fiatalabb, 62 százalékuk a 15. és az 59. életév közötti korban van, míg 22 százalékuk 60 évesnél idősebb. Becslések szerint 2030-ra a 15 évesnél fiatalabbak aránya 14,2 százalékra mérséklődik, a 15. és 59. életév közöttieké 55,2 százalékra, míg a 60. életév felettieké 30,6 százalékra nő.

Az osztrák kormány már a 90-es évek végén felismerte ezeknek a tendenciáknak a jelentőségét, nevezetesen azt, hogy reformok nélkül tarthatatlanná válik a nyugdíjrendszer. Egyebek között azért is, mert egyre többen éltek a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével, egyre többen „vettek ki” a nyugdíjkasszákból, és egyre kevesebben fizettek be oda. Ezért olyan ösztönzőket vezettek be, amelyek premizálták a minél későbbi nyugdíjba vonulást.

Az eredmények máris megmutatkoznak, hiszen míg 2000 októberében 241 ezren, tavaly októberben már csak 143 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Más kérdés, hogy idő közben nagyon megnövekedett a különféle egészségügyi panaszokra hivatkozva nyugdíjba vonulók száma, és ez olyannyira rontotta a reformok hatásait, hogy a nyugdíjba vonulás átlagéletkora változatlanul 58,5 életév maradt.

Ausztriában ugyan közel 300 ezerre teszik az állástalanok számát, bizonyos területeken azonban már munkaerőhiány mutatkozik. Az EU „régebbi” tagországainak többségéhez hasonlóan Ausztria is zárva tartja munkaerőpiacát az új tagországok munkavállalói előtt, azonban januártól kénytelen feloldani ezt a zárlatot az otthoni betegellátás és -ápolás terén, ami azt mutatja, hogy a demográfiai problémák máris hatást gyakorolnak a munkaerő-piaci helyzetre.

MTI Itthon

Országos bértárgyalások jövő péntektől

Október 20-án kezdődhet a tárgyalás az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szakbizottságaiban a jövő évi költségvetésről és az országos bérajánlásról – közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

MTI Karrier

Romániából 100-150 ezer munkavállaló érkezhet

Románia uniós csatlakozása után 100-150 ezer romániai munkavállalóra lehet számítani Magyarországon a magyar és a román bruttó hazai termék különbsége alapján számított modell szerint — áll a Nézőpont Intézet kutatásában.

MTI Vállalkozás

Újabb munkaerőpiaci felmérés indul

A tervek szerint az idén is legalább 8 ezer céget keresnek fel az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) munkatársai, hogy a cégvezetés jövő évre vonatkozó általános gazdasági és munkaerőpiaci prognózisáról érdeklődjenek - tájékoztatott a Foglalkoztatási Hivatal.

Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

Változtathat egy apróságon a Samsung, más érzés lesz kézbe venni a Galaxy S20 Ultrát

Változtathat egy apróságon a Samsung, más érzés lesz kézbe venni a Galaxy S20 Ultrát

A Borkai-szexvideó után Orbán intézte a győri ismétlést, izgulhat is vasárnapig

A Borkai-szexvideó után Orbán intézte a győri ismétlést, izgulhat is vasárnapig

5 millió forint felett nyit a hibrid Suzuki SX4 S-Cross

5 millió forint felett nyit a hibrid Suzuki SX4 S-Cross

Lecsapott a brit királyi család történetére az HBO

Lecsapott a brit királyi család történetére az HBO