szerző:
MTI

Az idén már legalább 50 ezer egyéni, 500 szervezeti és 500 pártoló tagra számít a most létrehozott Szenior Foglalkozatási Szövetség - közölte Vadász János elnök.

A szövetség célja, hogy javítsa a 45 év feletti korosztály foglalkozatását - hangsúlyozta az elnök. A tervezett taglétszám alapján az idén 100 millió forint tagdíjbevételt érhet el a közhasznú szervezetként tevékenykedő szövetség. Ezt a pénzt valamint a Munkaerőpiaci Alapból, illetve az európai uniós pályázatok alapján elnyert összegeket képzésekre, foglalkoztatást segítő akciókra, tanácsadói és szervező munkára fordítják. Többek között egy díjat is alapítanak azoknak a munkáltatóknak, akik készek tenni a 45 felettiek foglalkoztatásáért.

A szövetség szenior klubokból országos hálózatot kíván létrehozni, felhasználva a helyi könyvtárak, művelődési intézmények, munkaügyi irodák adta lehetőségeket. A klubok felveszik a kapcsolatot a helyi munkáltatókkal annak érdekében, hogy a klubtag 45 év feletti munkavállalók képzettségüknek, tapasztalataiknak megfelelő munkához juthassanak. Fontos feladat lesz az is, hogy olyan képzéseket, átképzéseket indítsanak számukra, amelyek szükségesek elhelyezkedésükhöz.

Az elnök szólt arról is, hogy a szövetség önálló honlapot indít, s ezt is felhasználják arra, hogy a szövetséghez tartozó munkáltatók megtalálják a keresett munkavállalókat, a munkavállalók pedig munkahelyhez juthassanak. A szövetséget 30 egyéni tag, valamint 7 szervezeti tag hozta létre, ezek országos munkáltatói, illetve szakszervezeti szövetségek.

Vadász János elmondta, hogy széleskörű szervezési munkát végeznek majd további egyéni szervezeti és pártoló tagok bevonása érdekében. Hasonló, a 45-50 feletti korosztály foglalkoztatását elősegítő szövetségeknek nagy hagyománya van Nyugat-Európában, illetve az amerikai Egyesület Államokban.

MTI Karrier

Kiss Péter: a munkavállalók is igazodjanak a piaci igényekhez

A munkavállalói mobilitás sok mindent jelent, például azt is, hogy a munkavállalók is igazodjanak a piaci igényekhez az állandó továbbképzés, ha szükséges a szakmaváltás vállalásával - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

MTI Karrier

Mely cégek foglalkoztatják az alkalmi munkavállalókat?

A vállalkozások 22 százaléka foglalkoztat rendszeresen alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozókat - derül ki egy felmérésből, amely során több mint 6 ezer céget kérdeztek meg a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői.

MTI Karrier

Sikeres foglalkoztatási program Pécsett

Sikerrel zárult 2006 végén a pécsi önkormányzat 220 millió forintos, a város szociálisan és fizikailag leépült telepeinek rehabilitációját célzó programja - közölte Gonda Tibor alpolgármester.

MTI Vállalkozás

Kisebb cégeknél kiszolgáltatottabbak a munkavállalók

A munkaügyi jogsértések jelentős részéről nem szereznek információt az érdekképviseletek sem, mert a munkavállalók tartva az elbocsátástól nem fordulnak bírósághoz, a szakszervezeteket se tájékoztatják - állapítja meg többek között a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által készített,

MTI Karrier

Több tízezer fővel nőhet a foglalkoztatás a versenyszektorban

A tavalyi 32 ezer fős bővülés után idén 33 ezerrel nőhet a foglalkoztatás a versenyszektorban - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, ismertetve a szaktárca és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös felmérésén alapuló munkaerőpiaci prognózist.

Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Kipróbálták a 2020-as olasz biciklis verseny egyik magyarországi szakaszát

Kipróbálták a 2020-as olasz biciklis verseny egyik magyarországi szakaszát

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2