szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság szerint 2007-2008-ban 5,5 millió új munkahely jön létre, s az EU vezetői lassan amiatt kezdenek aggódni, hogy nem lesz elég munkavállaló, aki betölti az állásokat - írja az euractiv.hu.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az Eurostat adatai szerint az EU munkanélküliségi rátája 2007 áprilisában 7,1 százalék volt, ami egy százalékpontos csökkenést jelent tavalyhoz képest. Tizenöt éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek aránya.

Tavaly kétmillió új munkahely jött létre, idén és jövőre várhatóan további 5,5 millió új munkahelyet teremtenek. Felmerül a kérdés, lesznek-e emberek, akik majd elfoglalják ezeket a posztokat és fenntartják a gazdaság növekedését. A kontinens versenyképességének visszahúzó erejévé válhat, hogy csökken Európa lakossága, s nagy mennyiségben nem áll rendelkezésre szakképzett munkaerő.

A Bizottság adatai szerint közel hárommillió betöltetlen állás van ma az EU-ban. Eddig inkább az alacsony képzettséget igénylő munkahelyek betöltése jelentett problémát, mostanában viszont a diplomások terén, például mérnökökben is hiány mutatkozik.

Nagyon sok cég a nyugdíjba küldött alkalmazottait hívja vissza dolgozni. Az EU lakosságának ma 22 százaléka 60 év feletti, 2050-re viszont 36 százalékra nő az arányuk. Az idősek visszahívása vagy a nyugdíjaskor kitolása nem jelent megoldást a problémára; a tagországoknak külföldi vendégmunkásokat kell majd beengedniük. Nagy-Britannia ezt már megtette, Németország viszont egyelőre nem nyitott kaput.

Az EU foglalkoztatottsági biztosa, Vladimir Spidla úgy véli: csak a munkaerő szabad áramlása jelenthet megoldást a munkanélküliségre és a munkaerő hiányára.

 

euractiv.hu Karrier

Futtatják dolgozóikat a holland cégek

Az utóbbi években a holland vállalatok egyre erőteljesebben szorgalmazzák alkalmazottaik körében a testmozgást és az elhízás elleni küzdelmet - derült ki egy felmérésbõl, amely 916 cég gyakorlatát vizsgálta.

Karrier

Az informatikusok keresnek a legjobban

Az informatikai tudományág folyamatos és gyors fejlődése töretlen népszerűséget eredményez a szakterületen, a végzett informatikusok munkaerő-piaci helyzete lényegesen kedvezőbb sok más területtel szemben - derül ki az informatikusok jövedelméről készített felmérésből, melyet az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) hivatalos honlapja, a felvi.hu. készített.

euractiv.hu Karrier

A magyar munkavállalók inkább buszoznak

Egy nemrégiben készült nemzetközi munkahelyi felmérés szerint a magyarországi munkavállalók több mint kétharmada szívesebben választja a tömegközlekedési eszközöket munkába menet, mint saját gépkocsiját.

MTI Karrier

Kié a legjobb munkahely?

A kelet-közép-európai legjobb munkahely felmérés abszolút győztese a Microsoft lett - derül ki a Hewitt Associates (HA) tanácsadó cég felméréséből.

Hatórás dokumentumfilmet készített a Beatlesről A Gyűrűk Ura rendezője

Hatórás dokumentumfilmet készített a Beatlesről A Gyűrűk Ura rendezője

A fukusimai baleset óta most először indítottak be egy több mint 40 éves reaktort

A fukusimai baleset óta most először indítottak be egy több mint 40 éves reaktort

Ahol a madár sem jár, oda küldenék fel drónjukat a franciák

Ahol a madár sem jár, oda küldenék fel drónjukat a franciák