szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A román kormány azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel és különböző juttatásokkal csalogatja haza a külföldön dolgozó románokat.

A román kormány olyan stratégián dolgozik, amelynek fő célja meggyőzni a külföldre kitelepedett vendégmunkásokat arról, hogy érdemes hazatérniük - jelentette be Paul Pacuraru, román munkaügyi miniszter.

A romániai fizetések jócskán a külföldi kereseti lehetőségek alatt vannak. Ezért a terv kidolgozásával megbízott, Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök felkérésére több mint két hónappal ezelőtt megalakult szakértői munkacsoport több javaslatot tesz majd a kormánynak. E szerint a hazatérők mentesülhetnek egy ideig a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék kifizetése alól, illetve csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot.

Pacuraru szerint azt is fontolgatják, hogy a legalább egy-két évet külföldön alkalmazott és hazatért vendégmunkásoknak egyszeri támogatást folyósítsanak, és megtérítik az útiköltségüket. De figyelembe veszik azt a lehetőséget is, hogy esetleg cégalapítási kedvezményeket és vállalati adókönnyítéseket biztosítsanak számukra.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt.

Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti.

MTI Világ

Növelik a cseh orvosok kötelező munkaidejét

Várhatóan az eddigi 40-ről 48 órára emelik az orvosok és az egészségügyi személyzet heti munkaidejét Csehországban. Tomás Julínek egészségügyi miniszter tervét a kórházak igazgatói és a mentőszolgálatok vezetői már támogatásukról biztosították.

Ismét adathalász csalók miatt figyelmeztet a rendőrség

Ismét adathalász csalók miatt figyelmeztet a rendőrség

Letöltendőt kérnek Nicolas Sarkozyra

Letöltendőt kérnek Nicolas Sarkozyra

Sok család koppanhat az Orbán által belengetett adó-visszatérítésen

Sok család koppanhat az Orbán által belengetett adó-visszatérítésen