szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közmunkaprogramok keretében idén eddig 13 500 embert, a rendszeres szociális segélyből élők közel hét százalékát foglalkoztatták - mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón.

 

A programokra 3,5 milliárd forint van a költségvetésben, a munkaerő-piaci alapból hat milliárd forintot különítettek el erre a célra, jövő évtől pedig mintegy 40 milliárd forint jut közmunkára - közölte a kormánypárti politikus.

Juhászné Lévai Katalin elmondta, azt  javasolják, hogy a közcélú-, a közhasznú- és a közmunkára szánt források kasszáját nyissák egybe, a programok lebonyolítását segítsék az önkormányzatoknál, illetve hogy az alkalmi foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat alkalmazzák a közmunkára is.

A képviselő szerint az önkormányzatoknak nagyobb szabadságot kell kapniuk, ezért cserébe azonban elvárásai is lennének a kormánynak, vagyis az önkormányzatoknak közfoglalkoztatási tervet kellene készíteniük, amelyben meghatározzák milyen közmunkát tudnak biztosítani.

Juhászné Lévai Katalin azt is javasolta, hogy a közfoglalkoztatási tervet egészítse ki egy esélyegyenlőségi terv is, mivel hiába hívnak be valakit közmunkára, ha a településen nincs bölcsőde vagy óvoda, és nem tudja a közmunkára behívott a gyermekét elhelyezni.

A jogszabályok szerint a közhasznú munkavégzést a lakosságot vagy a települést érintő közfeladat, vagy az önkormányzat által önként vállalt ilyen jellegű feladat ellátására, esetleg közhasznú tevékenység folytatására lehet szervezni és támogatni. Ilyen például az egészségmegőrzés, a családsegítés, a szociális tevékenység, az oktatás, a kulturális és tudományos tevékenység, az ismeretterjesztés, valamint a környezet- és természetvédelem.

Közfeladatok ellátásának elősegítésére közmunkaprogram szervezhető. Közfeladatnak minősül az az állami vagy önkormányzati feladat, amelynek ellátásáról - jogszabály alapján - az államnak vagy az önkormányzatnak kell gondoskodnia. A támogatás vissza nem térítendő formában nyújtható, amely tartalmazza a foglalkoztatott személyek munkabérét, valamint annak járulékait, a munkába járással kapcsolatos utazási költségeket, a munka-alkalmassági vizsgálat, a munkaruha, az egyéni védőeszköz és a kis értékű tárgyi eszközök költségeit.

Közcélú munkán az olyan - közmunkának vagy közhasznú munkának nem minősülő - állami vagy helyi önkormányzati feladat ellátását kell érteni, amelynek teljesítéséről - ugyancsak jogszabály alapján - a települési önkormányzat gondoskodik.

MTI Karrier

Közmunkaprogramot segítő szervezőket javasol az MSZP

Az MSZP azt javasolja, hogy az önkormányzatokat közmunka programot segítő szervezők támogassák - mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese, frakcióigazgató a képviselőcsoport informális ülése után.

Karrier

Amikor a vezető hatalmi játszmába kezd

Vezető pozícióban gyakorta hiszik az emberek, hogy ha el akarnak érni valamit, elég kiosztani a munkát beosztottaiknak, s majd mindent szépen végrehajtanak az utasítások szerint. Csakhogy a vezetés ennél sokkal bonyolultabb: kellő hatalom - vagy annak látszata -, illetőleg a feladatok tisztázása nélkül esély sincs a sikeres együttműködésre, az olyan kis emberi játszmákról nem is beszélve, amelyek saját vezetési stílusunkból fakadnak.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az állásinterjú első tíz percében?

Az első benyomás a legfontosabb: az állásinterjún sincs ez másképp. Ha jó a megjelenésed és magabiztosan válaszolsz az első pár kérdésre, nyeregben érezheted magad. Tippek sikerre vágyó álláskeresőknek.

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3

Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3