Új munkaügyi kirendeltség nyílt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szociális minisztérium arra törekszik, hogy az ország 47 hátrányos helyzetű kistérségében lehetőség szerint mindenhol legyen a munkaügyi központoknak kirendeltsége - mondta Tarcsi Gyula, a Miniszterelnöki Hivatal igazgatási szakállamtitkára, a sarkadi kistérség munkaügyi kirendeltségének átadásakor.

Az államtitkár emlékeztetett arra: kormányhatározat szól arról, hogy a hátrányos helyzetű kistérségek mindegyikében közvetlenül kell jelen lennie az állami foglalkoztatási szolgálatnak.

A határ menti, sarkadi kistérséghez 11 település tartozik, és ez a térség az ország hatodik legkevésbé fejlett területe.

Idén júniusban 2304 munkanélkülit tartottak itt nyilván, s közülük 915 személy már több mint egy éve keres magának munkát.

Az álláskeresők aránya nem csak a megyében, hanem a régióban is a legmagasabb. A gazdaságilag aktív népesség számához viszonyítva az álláskeresők aránya megközelíti a 27 százalékot. Békés megyében ez az arány 14, a régióban pedig 11,3 százalék. Az elhelyezkedést nehezíti, hogy magas a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya, hiszen az országos átlaghoz képest több mint kétszer annyian dolgoznak ebben az ágazatban.

Az elhelyezkedést tovább nehezíti, hogy ebben a térségben a legalacsonyabb a vállalkozási hajlandóság a régióban. Az ezer lakosra jutó működő vállalkozások száma mindössze 30, ami az országos átlag 47 százaléka.