szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kelet és dél felé változatlanul olcsóbb a munkaerő, úgyhogy a kelet-európai EU-tagok versenyhelyzete fokozatosan romlik, ahogyan a bérek emelkednek - derül ki a londoni székhelyű Európai Munkáltatószövetség (FedEE) nemrég megjelent felméréséből.

Nyugat-Európában sorrendben Dániában, Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben, Németországban és Luxemburgban fizetik a legmagasabb béreket, míg Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában a legalacsonyabbakat; a portugál bruttó átlagfizetés csak 28 százaléka a németnek.

Kelet-Európában a bruttó bérek általában alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában, de fokozatosan mind kevésbé versenyképesek az oroszországi és az ázsiai fizetésekkel, a munkáltatók szempontjából nézve.

MTI Karrier

Legalább 4 százalékos béremelés a közszférában

Jövőre legalább 4 százalékos béremelésre kerülhet sor a közszférában, és a konvergenciaprogram lehetőségeitől függően félhavi illetményt is kaphatnak a közszférában dolgozók - jelentette be Budai Bernadett sajtótájékoztatón.

hvg.hu Karrier

Két és félszeres bérkülönbségek: kik keresnek a legtöbbet?

Legjobban a banki és informatikai területen, legrosszabbul az egészségügyben és a textiliparban dolgozók keresnek Magyarországon. Az egyes ágazatok átlagfizetései közötti különbség 2,5-szeres is lehet – derül ki a Merces bérinformációs portál három országban végzett, 53 gazdasági szektort átfogó összehasonlításából.

MTI Karrier

Lemaradtak a bérek Németországban

Csökken a reáljövedelem Németországban. Az idei év első negyedében a bruttó bérek 2,8 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, a fogyasztói árszínvonal viszont a vizsgált időszakban 2,9 százalékkal nőtt - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal tájékoztatójából. Ez 0,1 százalékos reáljövedelem-csökkenést jelent, jóllehet a németországi bruttó bérek - az ipari- és szolgáltatási szektorban - az idei emelkedéssel 3064 euróra nőttek.

Karrier

Hogyan kérjünk fizetésemelést?

Ha valaki elégedetlen a fizetésével, kérjen többet. Dylan Jones munkáltatóként nem szívesen ad inflációkövetésnél nagyon emelést, de azért elmondja, hogyan – és hogyan nem - érdemes kérni. A HVG Kiadó által megjelentetett Férfi minden esetben című könyv szerzőjének tanácsai.

Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?