szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Oktatási Hivatal ellenőrizte és jóváhagyta a felsőoktatási intézmények hallgatói kapacitását - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.

Jelenleg 489 ezer hallgatói férőhely van a magyar felsőoktatásban, az aktív hallgatói létszám mintegy 380 ezer.

Az Oktatási Hivatal helyszíni ellenőrzéseken vette górcső alá minden felsőoktatás képzésnél - a hitéleti képzést kivéve -, hogy az intézmények valóban képesek-e annyi hallgatót fogadni, amennyit előzetesen feltüntettek. Megnézték a személyi, infrastrukturális feltételeket - a számítógépes ellátottságot, a könyvtári felszereltséget - is.

Az ellenőrzés során az intézmények által megadott adatokhoz képest jelentős eltérést nem tapasztaltak. Nem vizsgálták ugyanakkor az oktatók szakmai minősítését, hiszen ez a Magyar Akkreditációs Bizottság feladata.

A hallgatói kapacitásszám azért fontos, mert a felsőoktatási intézmények ennek alapján "kapnak hallgatói létszámot", s tervezhetnek, alakíthatják stratégiájukat.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal vezetője elmondta, hogy a felsőoktatási törvény alapján az ellenőrzést 2009-ben kellett volna lebonyolítani, de az intézmények kérésére előre hozták. Az ellenőrzés során most 47 intézménynél, 84 helyszínen folytattak vizsgálatot; 423 tanteremnél azt is megnézték, hogy képes-e annyi hallgatót befogadni, amennyit az intézmény jelzett. A többi felsőoktatási intézménynél a vizsgálatot már korábban lefolytatták.

Az ellenőrzés során kirajzolódott, hogy a 489 ezer férőhelyből 15 ezret idegen nyelvű képzésre kívánnak felhasználni az intézmények.

A gazdaságtudományi képzésben 102 ezer férőhely van, ebből 45-50 ezer fővárosban, ahol 17 intézmény folytat ilyen képzést.

A társadalomtudományi képzésben 42 ezer, a műszaki területen 55 ezer, a bölcsészképzésben 53 ezer, a jogi képzésben 38 ezer, az orvosi, egészségtudományi képzésben 34 ezer, a pedagógusképzésben 38 ezer, az agrárképzésben 23 ezer férőhely van.

A felvett hallgatói létszám tükrében több intézmény csökkentette kapacitását.

MTI Karrier

„Nincs diplomás túlképzés”

A műszaki végzettségű diplomás pályakezdők iránti kereslet gyorsabban nő, mint a gazdasági diplomások iránti igény, egy kezdő informatikusnak átlagosan 258 ezer, egy pénzügyesnek 180 ezer forintot ajánlanak - mondta Tóth István János, az MKIK Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója.

MTI Karrier

Kik kerülhetnek be a felsőoktatásba?

Jövőre sem változna az államilag támogatott hallgatói összlétszám: az oktatási tárca tervei szerint 56 ezer államilag támogatott hallgató léphetne be a felsőoktatási intézményekbe a következő tanévben.

MTI Itthon

A magyar diákok külföldön tanulnának

A középiskolás diákok mintegy háromnegyedét foglalkoztatja a pár hónapos külföldi tanulás lehetősége, a tanulók leginkább Nagy-Britanniát választanák úti célul - tartalmazza a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése.

Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről

Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen