szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökken azok száma, akik azért nem kapják kézhez végzéskor diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk.

Korábban egyes területeken, például a műszaki képzésben a végzősök 40 százaléka nem szerezett nyelvvizsgát. Ma már érettségit kell tenni idegen nyelvből, ezért ez a szám csökken - mondta Rádli Katalin, az oktatási tárca főosztályvezető-helyettese.

A minisztériumnak ugyanakkor nem áll rendelkezésére adat a sikeres záróvizsgát tett, oklevelet nyelvvizsga hiányában nem szerzett hallgatók számáról, ugyanis a tanulmányi kötelezettség után megszűnik a hallgatói jogviszony.

A főosztályvezető-helyettes tájékoztatása szerint a legtöbb szakterületen egy vagy két élő idegen nyelvből tett nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatása az oklevél kiadásának feltétele. A szakterületek korábban maguk határozták meg képesítési követelmények keretében a nyelvvizsga szintjét, amely alól felmentés nem adható. Jelenleg a törvény alapképzésben legalább középfokú ''C'' típusú nyelvvizsgát határoz meg követelményként.

Sikeres záróvizsga, valamint az adott szakra előírt nyelvvizsga-követelmény teljesítése esetén a felsőoktatási intézmény oklevelet állít ki a hallgató részére. Ha a hallgató sikeres záróvizsgát tesz, azonban nem tudja bemutatni az oklevél kiadásához szükséges, az adott szakra irányadó nyelvvizsgát, úgy a felsőoktatási intézmény igazolást állít ki a hallgató részére. Ezen igazolás végzettséget és szakképzettséget nem igazol, azonban tanúsítja a záróvizsga eredményes letételét - közölte a szakember.

A hallgatók oklevele időkorlátozás nélkül kiadandó, ha az adott szakra előírt nyelvvizsga-követelménynek eleget tesznek. A felsőoktatási intézmény az oklevelet a nyelvvizsgát igazoló okirat bemutatásától számított harminc napon belül köteles kiadni a hallgatóknak.

MTI Karrier

„Nincs diplomás túlképzés”

A műszaki végzettségű diplomás pályakezdők iránti kereslet gyorsabban nő, mint a gazdasági diplomások iránti igény, egy kezdő informatikusnak átlagosan 258 ezer, egy pénzügyesnek 180 ezer forintot ajánlanak - mondta Tóth István János, az MKIK Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója.

Karrier

Miért éri meg külföldön tanulni?

Egyre divatosabbá válik a magyar diákok körében (is) a külföldi munkavállalás, illetve az ösztöndíj vagy más iskolai támogatás által nyújtott külföldi tanulási lehetőség. A fiatalok számos ok miatt dönthetnek a kiutazás mellett. De vajon milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a diákok külföldön tett látogatása?

MTI Karrier

Még egy hétig lehet módosítani a felsőoktatási jelentkezéseket

Még egy hétig van lehetőségük a felvételizőknek, hogy változtassanak a jelentkezési sorrendjükön, illetve szintén július 10-e a határideje a még hiányzó dokumentumok beküldésének, feltöltésének - közölte Nagy Gabriella, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. munkatársa.

MTI Itthon

A magyar diákok külföldön tanulnának

A középiskolás diákok mintegy háromnegyedét foglalkoztatja a pár hónapos külföldi tanulás lehetősége, a tanulók leginkább Nagy-Britanniát választanák úti célul - tartalmazza a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése.

MTI Karrier

Pánik és félremagyarázások: összevonják a reáltárgyakat

Teljes félreértés vagy teljes félremagyarázás, hogy a természettudományi tárgyak eltűnnének a magyar oktatásból - reagált Hiller István egy napilap hétfői számában megjelent cikkre, miszerint ősztől ezer intézményben összevontan tanítják a biológiát, a fizikát és a kémiát.

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk