szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövőre sem változna az államilag támogatott hallgatói összlétszám: az oktatási tárca tervei szerint 56 ezer államilag támogatott hallgató léphetne be a felsőoktatási intézményekbe a következő tanévben.

A távirati iroda birtokába került munkaanyag szerint, amelyről kedden tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal - alapképzésre 39 650 hallgatót vennének fel. A legmagasabb keretszámot a műszaki területre határozták meg, 9400 hallgatóban, a gazdaságtudományi területen 6050, a bölcsészettudományok területén 4800 a keretszám. Informatikai képzésre 4700, természettudományos képzésre 4100 hallgatót szeretnének felvenni. Egységes, osztatlan képzésre 3050 diák léphetne be, míg mesterképzésre 21 700 hallgatót terveznek. Felsőfokú szakképzésre 12 500 hallgató léphet be az oktatási tárca tervei szerint.

A javaslat a doktori képzésre felvehető hallgatók létszámát ezerben határozza meg, azzal a megkötéssel, hogy a bölcsész és társadalomtudományok területén legfeljebb 320, az agrár, a műszaki, az orvos, a természettudományok területére és művészeti képzésekre 680 hallgatót lehet felvenni.

A most szeptemberben induló tanévben szintén 56 ezer államilag finanszírozott hallgató léphet majd be a felsőoktatásba.

MTI Karrier

Miért jelentkezik egyre kevesebb huszonéves egyetemre?

Gimnáziumban az idén érettségizik, államilag támogatott, nappali képzésre pályázik és nő - így írható körül az egyetemre, főiskolára igyekvő átlagos jelentkező az idei adatok alapján - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) tájékoztatójából.

MTI Karrier

Versenyképes felsőoktatás: Magyarország is beszáll

Magyarország is csatlakozik az európai képesítési keretrendszerhez, az oktatási és szociális miniszternek 2010-ig kell előterjesztést készítenie a jogi, szakmapolitikai és költségvetési feltételekről - olvasható az oktatási tárca közleményében.

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Mostantól hivatalosan is ülésezik a Facebook "legfelsőbb bírósága"

Mostantól hivatalosan is ülésezik a Facebook "legfelsőbb bírósága"

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól