Tetszett a cikk?

A diákok 68 százaléka bízik benne, hogy az érettségi évében felvételt nyer az egyetemre, mindössze 3 százalékuk gondolja úgy, hogy egyáltalán nem lesz képes bejutni felsőoktatási intézménybe - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) diákok körében végzett országos középiskolai kutatásából.

A megkérdezett diákok 24 százaléka legkésőbb az érettségit követő évben, 5 százaléka az iskola befejezését követő néhány évben számít sikeres felvételi vizsgára. Különbség van a gimnazista és a szakközépiskolai tanulók várakozásai között. Míg a gimnazisták 73 százaléka biztos az azonnali sikerben, addig a szakközépiskolába járó tanulók csupán 50 százaléka érzi úgy, hogy sikeres felvételi vizsgát tesz az érettségi évében.

A fiatalabb diákok két tárgyból is emelt szinten vizsgáznának

A diákok 46 százaléka szerint egy tantárgyból kell emelt szintű érettségit tenni ahhoz, hogy bekerüljenek a népszerű felsőoktatási intézmények karrierszakjaira. 41 százalékuk véleménye az, hogy ehhez két tantárgyból kell nehezített vizsgát tenni.

Forrás: Educatio Press. A folytatásért kattintson ide.

hvg.hu Karrier

Mennyibe kerül egy diploma vidéken és a fővárosban?

Figyelünk a tandíjra, tudomásunk van az albérletek áráról, ehhez képest más költségtényezőket figyelmen kívül hagyunk pályaválasztáskor. De mennyibe kerül valóban egy diploma? Van-e különbség a vidéki és a fővárosi diákélet költségei között?

hvg.hu Itthon

Felvételi ponthatárok 2008 - megkérdeztük a főszereplőket

Ma este jelennek meg a felvételi ponthatárok, aminek apropóján számos szakpolitikus és oktató nyilatkozott már a sajtónak a felvételi eljárásról. Ők azonban csak statiszták ebben a "drámában". Mi most az igazi főszereplőket, a diákokat kérdezzük a felvételiről, a kétszintű érettségiről, az új pontszámítási módszerről és az esélyekről.

MTI Karrier

Magas ponthatárok várhatók a legnépszerűbb szakoknál

A felsőoktatási jelentkezések alapján várható, hogy a hagyományosan kedvelt szakokon és intézményekben idén is magasak lesznek a ponthatárok - közölte az Országos Felsőoktatási Információs Központ. A pontokat július 24-én határozzák meg.

MTI Karrier

Kik bíznak benne, hogy elsőre bekerülnek az egyetemre?

A diákok 68 százaléka bízik abban, hogy az érettségi évében felveszik az egyetemre, s mindössze 3 százalékuk vélekedik úgy, egyáltalán nem lesz képes bejutni felsőoktatási intézménybe - állapította meg a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése.

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai