szerző:
MTI

Demonstrációra készül a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete, amely azt szeretné elérni, hogy rendezzék a pótlékok ügyét és változtassák meg a vonatkozó törvény általa diszkriminatívnak tartott rendelkezéseit - mondta Holecz Gábor, a szakszervezet vezetője. A Pénzügyminisztérium közleményében elismerte, hogy a pótlékokat rendezni kell, de a tárca szerint ezt nem segíti elő a kilátásba helyezett demonstráció.

A 3300 tagot tömörítő reprezentatív szakszervezet szerint diszkriminatív, hogy a vám- és pénzügyőrségnél dolgozó 5800 hivatásos pótléka - bár ugyanazt a munkát végzik - kevesebb, mint amit a többi fegyveres szerv tagjai kapnak.

Holecz Gábor rámutatott arra, hogy 2006-ban a választások miatti kiélezett helyzetben az érdekképviselet elfogadta a Pénzügyminisztérium ajánlatát és visszalépett a demonstrációtól azzal, hogy a pótlékokat idővel rendezik. Ez azonban a mai napig nem történt meg. Mint elmondta, a vámosok nyomozati pótléka mindössze 20 százalék, miközben a rendőr nyomozók 65 százalékot kapnak. Emellett a közterületi szolgálatot ellátó vám- és pénzügyőrök nem kapják meg azt a 45 százalékos közterületi pótlékot, amit a rendőrök igen. Nem részesül különleges bevetési pótlékban a Merkúr bevetési egység sem, ellentétben a rendőrség hasonló szervezeteivel. A közalkalmazotti állományt is hátrányosan megkülönböztetik, például nem kapnak lakhatási támogatást, illetve nem tették adómentessé a ruhapénzüket - közölte.

Korábban már nyújtottak be komplex javaslatot a pénzügyminiszterhez arról, hogyan lehetne rendezni a jövedelmi viszonyokat, erre azonban még nem reagált a miniszter. Most arra kérik Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a kormány "hozzon döntést a szemle- és utasforgalmi, valamint nyomozati pótlék azonnali emeléséről" - tette hozzá Holecz Gábor.

Mint mondta, a negatív megkülönböztetés miatt már olyan mértékű az elvándorlási hullám a testületnél, hogy a más fegyveres szervekhez áthelyezésüket kérő kollégákat a munkáltató kénytelen adminisztratív eszközökkel visszatartani. Ez roppant rossz közérzetet teremt a hivatásos állományú tagok körében - fűzte hozzá.

A szakszervezet demonstrációt szervez annak érdekében, hogy megszűnjön a vámosok hátrányos megkülönböztetése. A demonstráció előtt levélben tájékoztatják a miniszterelnököt az állomány rendkívül nehéz helyzetéről - tette hozzá. A szakszervezeti vezető reményét fejezte ki, hogy mégsem kell megtartaniuk a demonstrációt.

Keller László pénzügyi államtitkár kedden találkozott a szakszervezet képviselőivel; a megbeszélés folytatása volt egy korábbi, a vám- és pénzügyőrök pótlékának rendezéséről szóló tárgyalásnak - tájékoztatta a tárca közleményben az MTI-t.

"A Pénzügyminisztérium elismeri, hogy a pótlékokat rendezni kell. A rendezésnél, az összehasonlításnál azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a vám- és pénzügyőrségnél olyan érdekeltségi rendszert működtetnek, amely jelentősen meghatározza a jövedelmi viszonyokat" - tudatta a minisztérium sajtóosztálya.

A tárca szerint nem segíti elő a helyzet rendezését a kilátásba helyezett demonstráció. "A rendezés jelentős részben jogszabálymódosítást igényel, s ezt elsősorban szakmai munkával, többoldalú egyeztetésekkel lehet előkészíteni" - közölték.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy ügynök?

Mely megyében a legrosszabbak a kereskedelmi ügynökök piaci esélyei? Milyen képzettség szükséges ahhoz, hogy valakiből üzletkötő legyen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

MTI Karrier

Tömeges elbocsátás a Malévnál

A Malév a téli menetrendben kölcsönbe adja öt Boeing 737-es repülőgépét és megkezdi 250 aktív és 150 jogi állományban lévő dolgozó csoportos létszámleépítését - közölte a Malév.

Karrier

„Az elbocsátásokat fair módon kell kezelni”

Az igazi HR-es megérti, mi az üzlet lényege, hogyan válik a cég sikeressé és erre mozgósítja szakembergárdáját, a humán erőforrás területének szakértője képes a sikeres cég érdekében egy teljes kultúraváltásra, a vállalat szervezeti átalakítására - mondta Dr. Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR vezetője.

Hallgassa meg: tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját

Hallgassa meg: tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját

180 km/h-s tempónál esett óriásit a ralivilágbajnok – videó

180 km/h-s tempónál esett óriásit a ralivilágbajnok – videó

Szombaton megtudhattuk, hogy "nagyon csalafinta" módszerekkel fogják el a pesti rendőrők a bűnözőket

Szombaton megtudhattuk, hogy "nagyon csalafinta" módszerekkel fogják el a pesti rendőrők a bűnözőket

Koronavírus: a WHO szerint még nincs globális vészhelyzet

Koronavírus: a WHO szerint még nincs globális vészhelyzet

Tényleg meghosszabbítják Felcsúttól Bicskéig, de nem kisvasút épül

Tényleg meghosszabbítják Felcsúttól Bicskéig, de nem kisvasút épül

Budapestre költözik a Roszatom regionális központja

Budapestre költözik a Roszatom regionális központja