szerző:
hvg.hu

Mely megyében a legrosszabbak a kereskedelmi ügynökök piaci esélyei? Milyen képzettség szükséges ahhoz, hogy valakiből üzletkötő legyen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben az e foglalkozási körben dolgozók (az üzletkötők)  átlagosan havi 180 ezer forintot, átszámítva évi 8600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti felső középmezőnybe tartoznak az ügynökök a beosztott irányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 8 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel. Az ügynök foglalkozásúak havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re nagyjából egyenletesen nőtt, a bér mintegy 100, a kereset 80 százalékkal.

© sxc.hu
A megyénkénti eltérések különböznek az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti). Az ügynökök körében a Pest megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan csaknem 40 ezer forinttal múlta felül a 180 ezer forintot. Több mint 60 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt Csongrád és Veszprém megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig alig több mint 100 ezer forint volt az átlagkereset.

A nők e munkakörben is kevesebbet keresnek a férfiaknál, átlagosan mintegy 20 ezer forinttal - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adataiból.

Munkaerőpiac

A szakmakör

Idetartozó foglalkozások (munkakörök): házaló ügynök ● kereskedelmi ügynök ● területi képviselő (például kozmetikai szerek, háztartási vegyi áruk eladásával foglalkozik) ● üzletkötő ügynök

Az ügynökök (vagyis az e foglalkozási körbe tartozók) 2005-ben nagyjából kétharmad részben alkalmazottak voltak, az 50 év fölöttieknél ez az arány valamivel kisebb kisebb volt. A foglalkoztatottaknak közel 70 százaléka volt férfi.

Az ügynökök létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül 4 százalék az összes mintegy 7-tel szemben). Az álláskeresőknek csekély hányada volt pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között stagnált.

Az uniós országokat felölelő hirdetéselemzések szerint 2005-ben, kereskedelmi ügynökök számára Spanyolországban álláshely-túlkínálat volt.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 16, a bejelentett állásoké 27 százalékkal nőtt. Hat év alatt összesen 1,5-szer annyi betöltetlen állást regisztráltak, mint ahány munkakeresőt.

2005-ben – a KSH adatai szerint – a gazdasági, pénzintézeti ügyintéző foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 27 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott (az összes foglalkozási ágra ez 32 százalék).

A Nemzeti Szakképzési Intézet jövőelemzése szerint a következő években egyre nő majd az igény az ügynöki tevékenységre, ugyanakkor az emberek bizalmatlansága az ügynökökkel szemben megmarad.

Foglalkozásjellemzők

Jellemző feladatkörök: az ügynök (üzletkötő) munkája során kereskedelmi, szolgáltatási és marketingtevékenységet végez, mellyel meglévő és potenciális üzleti partnerei számára terméket vagy szolgáltatást értékesít. Feladatai kapcsán piackutatási, szerződéskötési és ügyfélgondozási tevékenységet is ellát.
Elvárt szakmai ismeretek: erőforrásgazdálkodás ● földrajzi, jogi, kereskedelmi, matematikai ismeretek ● kommunikációs képesség.
Elvárt szakmai készségek: célszoftverek alkalmazása ● számítógép-kezelés ● tájékozódási képesség.
Minimális képzettség (képesítés): gimnáziumi, szakközépiskolai, technikumi érettségi (biztosításközvetítő).

 

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy titkárnő?

A titkárnőké a világ? Milyen esélyeik vannak, hol keresnek a legtöbbet? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy gyógyszerész?

A nők ezen a területen jobban keresnek a férfiaknál. Mi a feladatuk a gyógyszrészeknek, és ezért mennyit kapnak havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy építészmérnök?

Mennyit keresnek a nők és a férfiak e munkakörben? Mely országban van túlkínálat építészmérnökökből? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy tűzoltó?

Milyen kilátásai vannak egy tűzoltónak? A nők vagy a férfiak keresnek többet e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy edző?

Egyénre szabott, éves edzésterv elkészítése? Sportolók felkészítése? Mi a feladata az edzőnek, és mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy újságíró?

Melyik megyében keresnek a legjobban az újságírók? A nők vagy a férfiak vannak többségben ezen a pályán? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy házmester?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

Stockholm elköszönt, Budapest beköszönt

Stockholm elköszönt, Budapest beköszönt

Lovasi András kiállt a győri fideszes jelölt mellett

Lovasi András kiállt a győri fideszes jelölt mellett

A kínai csodatoronytól a porszívós biciklikig: mi működik és mi nem a szmog ellen?

A kínai csodatoronytól a porszívós biciklikig: mi működik és mi nem a szmog ellen?

Telefonos segítséggel sikerült újraéleszteni egy fiatal nőt Budapesten

Telefonos segítséggel sikerült újraéleszteni egy fiatal nőt Budapesten

Nem készültek kiviteli tervek a Zugló vasúti megálló felújítására

Nem készültek kiviteli tervek a Zugló vasúti megálló felújítására