szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kasza, kapa, gereblye? Hol keres munkát, akinek nincs szakképzettsége?Utánanéztünk, milyen idénymunkákat kínálnak ősszel, és mi az, amit most egy évig elfelejthetünk.

„A klasszikus idénymunkák közé tartoznak a mezőgazdasági munkák, mint a gyümölcs- és zöldségszedés. Ilyen még a vendéglátózás, a büfézés a strandokon, felszolgálás az idegenforgalmi szezonban nyitva tartó éttermekben. Sokan a nyári építkezéseken való gürcölést is ide sorolják, de ez már inkább alkalmi munka” – vázolja a legnépszerűbb lehetőségeket Kiss Erika, egy nemzetközi munkaerő-közvetítő ügynökség alkalmazottja, hozzátéve, hogy ennél persze jóval több állást ajánlanak, ám ezek a slágermunkák különösen kapósak. 

Sokszor és sok helyen esett már szó a külföldi munkavállalás veszélyeiről, különösen, ha magánszemély kínálja a jellemzően segéd- vagy idénymunkákat. „Leginkább a külföldi gyümölcsszüret érdekli a keresőket” – beszél az ügyfelek igényéről Kiss Erika. „Almaszüret Olaszországban, narancsszedés Spanyolországban, ezek többnyire egyhónapos elfoglaltságok, amíg a betakarítás folyik, a munkások szállás és kereset fejében – a hazai minimálbérnél többet kapnak, noha az idénymunkák minden országban a legrosszabbul fizetettek közé tartoznak - egy csapattal járják a vidéket, és szüretelnek”. Ha valaki külföldön vállal idénymunkát, érdemes utánanéznie, valóban létezik-e a munkáltató, és a cég, amely a kiutazást, munkaszerződést intézi - teszi hozzá a szakember.

Almaszüret. Ki szedi, ki veszi.
© sxc.hu
A hazai mezőgazdasági munkák – betakarítás, szüret – iránt szintén van kereslet, ősz végén azonban már más is adódik. „Az utcasöprés is egy lehetőség, lombhulláskor bőven van munka a fővárosban is, aztán amint leesik a hó, már jöhet a kotrás. Az a pár hideg, esős hónap nehéz, amíg nincs semmi. Én minden télen jelentkezem, ha hókotrókat keresnek. Sokszor akad jégfeltörés, hósöprés magánházaknál is” – meséli a 45 éves Ottó. Tavaly a nappali hólapátolásért óránként 375 forint járt, az éjszakaiért ennél valamivel több.

A Merces cég friss felmérése szerint az időszakos munkából élő dolgozók havonta bruttó 77900 forintot keresnek, míg a segédmunkások havi bruttó 100 200 forintot. Ha valaki magánháznál vállal idénymunkát, ráadásul feketézik, a keresete ennek másfélszeresét is meghaladhatja. Egy hatszáz négyszögöles kertben három óra alatt le lehet nyírni a füvet, ezért ötezer forintot kap a hvg.hu-nak nyilatkozó nyugdíjas, aki nyáron locsolást és gyomlálást is vállal, plusz pénzért, feketén.

Villámkarrier, aztán az éhkopp (Oldaltörés)

A cégek általában nem kérik a munkaerő-közvetítők segítségét, ha csak idénymunkásokat toboroznak - kivétel ez alól a külföldi álláslehetőség, mert akkor biztosra mennek. Az idénymunkán túlmutat az alkalmi munka, ilyenkor rövid időre, egy adott feladatra vagy munkakörbe valaki helyett, határozott időre felvesznek mást. „Ez főleg nyáron jellemző, amikor a szabadságolások vannak, és cégen belül nem tudják megoldani a helyettesítést” - tudjuk meg Gyengő Dórától, az egyik legnagyobb munkaerő-közvetítő cég munkatársától. Az alkalmi állások közül alacsonyabb pozíciókban a recepciós, asszisztensi feladatkör népszerű, itt ugyanis nem a szaktudás számít, hanem a gyors beugrás. Ezek a lehetőségek persze egész évben adottak, de nyáron több alkalmazottra van szükség. 

A legjellegzetesebb alkalmi munkák közé tartozik még a takarítás, és a fizikai munka - építkezéseken, gyárban, a teremelősorok mellett. Mindkét munkakörben átlagosan 300-350 forintos órabért kapnak. A hoszteszkedés, és az au-pairkedés elsősorban a fiatalokat - diákokat, pályakezdőket - érinti, az órabérek itt jóval kedvezőbbek, 500 forint alá nem nagyon mennek. Szezonális jellegzetességek az év elején, a tavasz beköszöntével is megmutatkoznak: ebben az időszakban, amikor minden az adóbevallás körül forog, rengeteg cég keres könyvelőt. Pár hónapra leszerződnek - kölcsönzik őket a munkaadók - utána továbbállnak - mutat rá a trendre Gyengő Dóra. Mint azt a szakembertől megtudtuk, télen is megszaporodnak az alkalmi munkák: ünnepek előtt gyakran keresnek kisegítőket a raktárakba, ők segítenek becsomagolni a céges ajándékokat, amelyeket aztán a vállalatok üzletfeleiknek kiküldenek.

Ha betanított munkásokat, szakmunkásokat keres egy vállalat, szintén a kölcsönzést választják. Kivétel ez alól az építőipar, az e területen működő cégek ugyanis többnyire maguk vadásszák össze a betanított munkásokat. Ebben a szektorban jóval magasabb a fekete foglalkoztatás aránya, ebbe pedig közvetítőként sem jó belefolyni.

Alkalmi munkavállalói könyv
Alkalmi munkavállalói könyvvel (AM), az a személy létesíthet munkaviszonyt, aki a tizenhatodik évét betöltötte, illetve az a 15. életévét betöltött diák, aki a tanítási szünetben dolgozik.
Az AM könyv ingyen igényelhető a munkavállaló lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti illetékes kirendeltségen, valamint egyes települési önkormányzatoknál, melyek erre megállapodást kötötttek a munkaügyi kirendeltséggel.
AM könyvvel ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb öt egymást követő naptári napig lehet dolgozni - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján. A részletekről itt tájékozódhat.hvg.hu Karrier

„Ha jönnek ellenőrizni, futni kell!”

A nyugdíjrendszer változásai, az új szabályok sokakat arra késztetnek, hogy lemondjanak az állam által biztosított, jól megérdemelt havonkénti juttatásukról, és fenntartsák munkaviszonyukat, amíg csak lehet. Másoknak marad az eltitkolt pluszjövedelem, a sutyiban szerzett mellékes. Ki hogyan boldogul? Az érintettek beszélnek minderről.

Kinyitható táblagéppel jöhet ki a Samsung

Kinyitható táblagéppel jöhet ki a Samsung

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen