szerző:
hvg.hu

Gépelsz, mint egy robot, a megválaszolatlan e-mailek pedig csak gyűlnek? Cseng a telefon, a kollégád a segítségedet kéri, és a másnapi tárgyalásra még nem készítetted elő az anyagot? Hogyan fokozhatod aktivitásodat? Tanácsok.

A túlterheltség és hajszoltság jelei hamar megmutatkoznak: a kapkodás, idegesség, stressz, a gyakori hangulatváltozások, ingerlékenység, frusztráció mind arra utal, hogy ideje lassítanod. De mit tehetsz, ha munkád ezt nem engedi?

Ha túl sok a munka

A lógás csak álom?
© sxc.hu
Végeláthatatlan teendőid vannak? Ha tudod, hogy másnap hajtanod kell, legjobb, ha elkészíted napirendedet. A legfontosabb, a halaszthatatlan feladatokat vedd előre, ami ráér, azzal csak akkor foglalkozz, ha beütemezett teendőiddel végeztél, ellenkező esetben kapkodhatsz egész nap. Ha olyan feladataid is vannak – adminisztráció, kommunikáció az ügyfelekkel -, amelyeket más is el tud végezni, hagyd rá. (Ez csak akkor működik, ha azok a profiljába vágnak, ám saját munkádat, különösen, ha a felelősség a te válladat nyomja, ne lőcsöld másra.)

Ha biztos vagy benne, hogy az aznapra előirányzott penzummal nem fogsz végezni, segítséget kérhetsz kollégáidtól – alkalomadtán majd viszonzod. Kollégád hozzád hasonlóan túlterhelt? Ebben az esetben jó, ha beszélsz főnököddel, és megpendíted, hogy kellene egy segítő, aki átvállalja munkád egy részét. A munkaerő-felvétel kényes kérdés, ha vezető pozícióban vagy, a létszámbővítést könnyebben „nyélbe tudod ütni”, míg az alkalmazottak véleménye – ebben a kérdésben – nem sokat nyom a latban. Próbálkozni azért lehet.

Ha túl sokat várnak tőled

Előfordulhat, hogy főnököd olyan feladattal is megbíz, amihez nem értesz. Ilyenkor vagy a könnyebbik utat választod: segítséget kérsz tapasztaltabb kollégáidtól, esetleg megkérdezed a főnököt, hogy kihez fordulhatsz, vagy addig kísérletezel, amíg rá nem jössz a megoldásra. Az első lehetőség sokak szerint kínos, mert nem jó kimutatni a gyengeséget, a tapasztalatlanságot. A segítségkérés azonban nem jelenti azt, hogy alkalmatlan vagy a munkára, és még mindig gyümölcsözőbb, mintha az egész napod azzal menne el, hogy kitaláld, hogyan végezd el a rád bízott feladatot (közben lemaradj az aznapra tervezett munkáddal). Ha főnököd elvárásai irreálisak – nem azzal bíz meg, ami munkakörödbe vág, és amire szerződtél -, beszéld meg vele négyszemközt. Előfordulhat, hogy tesztelni akarja, mennyit bírsz, feltalálod-e magad, boldogulsz-e egy, a számodra ismeretlen területen. Az sem kizárt, hogy azért bíz meg egyre több feladattal, hogy ne kelljen újabb alkalmazottakat felvennie. Ha úgy érzed, túl sokat vár tőled, ülj le vele, és beszélj neki az aggályaidról.

Amikor nem tudsz kikapcsolódni

A napi rutin folyamatos pörgésre késztet? Egyetlen pillanatra sem tudsz kikapcsolni, és felfokozott állapotodnak már a munkád látja kárát? Mérlegeld, hogyan tudnád csökkenteni a rád nehezedő nyomást. Kérdezd meg kollégáidat, mit javasolnak: ők hogyan lazítanak munka után. Gyűjtsd az ötleteket és próbáld is ki azokat: egy baráti, kollegiális összejövetel, tízperces kávészünetek, pár perces séta a friss levegőn vagy néhány nyugodt pillanat egy csöndes zugban feltölthet. A hosszú távú kikapcsolódáshoz azonban ez nem elég: ha úgy érzed, hatékonyságod vészesen lecsökkent, vegyél ki szabadságot. Ha valamilyen okból kifolyólag ez nem sikerül – nincs már szabadnapod, a családi nyaralásra tartogatod -, törekedj arra, hogy munka után homlokegyenest mást csinálj, mint az irodában. Ha egész nap a számítógép előtt ülsz – vagy más, szellemi munkát végzel -, otthon ne kapcsold be a gépet, inkább sportolj vagy találkozz a barátaiddal. Ha munkád miatt egész nap állsz, kellemesen ellazíthat a tévézés vagy az olvasás. Mindegy, hogy a kikapcsolódásnak melyik formáját választod, a lényeg, hogy kizökkenj az irodai robotból.

hvg.hu Karrier

A tökéletes alkalmazott hat ismérve

A tökéletes alkalmazott, aki mindenhol ott van, mindent megold, sosem fáradt és nem hibázik, a munkáltatók álma. De van ilyen? Vajon elég, ha a legfontosabb elvárásoknak megfelelünk? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Mit nem kell eltűrnöd a főnöktől?

Megcsappant a lelkesedés, a kezdeti ambíciónak nyoma sincs, sőt, mindenki számolgatja a perceket, mikor lesz vége a munkaidőnek? Néhány külső hatás jelentősen befolyásolja a dolgozók munkához való hozzáállását és hatékonyságát. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Piszkos játszmák az irodában

A kollégák közötti rivalizálás ma már megszokott dolog, szinte nincs olyan cég, ahol a dolgozók ne szembesülnének a kiélezett versenyhelyzettel, az ügyeskedéssel, olykor piszkos trükkökkel, amelyek ellenük irányulnak. Hogyan foghatod ki a szelet a rosszakarók vitorlájából? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Tiltott gyümölcs az irodában

„Nincs itthon a macska, cincognak az egerek” – a mondás, és persze a kínálkozó lehetőség sokakat arra késztet, hogy szabadidős tevékenységeikkel az irodában se hagyjanak föl, ha a főnök távol van. Tiltott gyümölcsök, hasznos tippek.

hvg.hu Karrier

Irodai pletykafészkek: te melyik típusba tartozol?

Még a legdiszkrétebb, legvisszafogottabb kollégák is hajlandóak egy kis pletykálkodásra, ha nap mint nap nyolc órát együtt töltenek. Az irodai szóbeszéd sosem kellemes, ám ha rosszindulattal párosul, komoly fejtörést okozhat elszenvedőjének. Kik a legveszélyesebb pletykafészkek?

hvg.hu Karrier

Tippek törtetőknek: így teheted nélkülözhetetlenné magad!

Nem áll távol tőled a teperés? Szeretnél bevágódni a főnöknél, és nincsenek aggályaid, hogy a többiek kiközösítenek, kibeszélnek a hátad mögött, mert látványosan keresed a főnök kegyeit? Ha nem vagy „pedálgép”, akkor is jól jöhet néhány ötlet, hogyan hívhatod fel magadra – diszkréten – felettesed figyelmét.