Tetszett a cikk?

A coaching - amely rávezető kérdésekkel próbálja a fejlődés útjára terelni a vezetőket - nem csak a multinacionális vállalatok sajátja, a kkv-k és a közintézmények is hasznát vehetik a vezetői fejlesztés e formájának - derült ki a Magyarországi Coaching Konferencián, ahol több nagy cég mesélt komplex coaching gyakorlatáról, amelyet hol a munkaerő-megtartásra, hol a szervezeti kultúra erősítésére, illetve az új kihívások leküzdésére vetnek be.

A világ a coaching típusú menedzsment felé tart - hangzott el a Magyarországi Coaching Konferencián, amelyet szeptember 30-án tartott a Business Coach Szakmai Közösség és a DGS Global Research. A rendezvény különlegessége abban állt, hogy nem a coach-ok meséltek a sikereikről, hanem a megbízók, ügyfelek mondták el tapasztalataikat a coachingról, amely a - tanácsadóktól megszokott - konkrét javaslatok helyett rávezető kérdésekkel próbálja a fejlődés útjára terelni a vezetőket.

A coaching helyzete hazánkban

Testreszabott képzés
© sxc.hu
Minderre szükség is van, tekintve, hogy a magyar piac még meglehetősen éretlen az amerikaihoz képest - ismertette az International Coaching Federation magyar tagozatának kutatását Komócsin Laura elnök. A felmérés szerint a megkérdezett munkáltatók 58 százaléka nem is hallott a coachingról, illetőleg nem volt lehetősége, szüksége "edzőt", azaz coach-ot fogadni. Az a 42 százalék viszont, aki részt vett coachingban, hajlandó áldozni rá, igaz, csupán 52 százalékuk állja a teljes költséget. A cégek elsősorban a stressz- és konfliktuskezelést, illetve a személyes arculatépítést kívánják coachinggal megoldani, de a vezetői készségfejlesztésre is nagy a kereslet; túlkínálat jelentkezik azonban az időgazdálkodás és a munka/magánélet területén - tette hozzá Komócsin Laura.

Bármelyik területet nézzük is, a cégek igényei a kiválasztás területén mindenképpen túlzóak egy kicsit, a személyes szimpátia mellett ugyanis iparági tapasztalatot is megkövetelnek a coach-tól, amit korántsem olyan egyszerű megvalósítani.

A legkevésbé a végzettség, illetőleg a coach végzettség, valamint a kor számít, bár való igaz, az ügyfelek általában idősebb "személyi edzőt" keresnek. Az átlagos coach ma Magyarországon egyébként 41 éves, budapesti, tanári képesítéssel, de iparági tapasztalat nélkül, coachingot pedig mindösszesen egy-két éve végez. Ez utóbbi élesen szemben áll a megkérdezettek kívánalmaival, mivel megfogalmazásuk szerint olyanra van szükségük, aki nőként 5-10 éve coach-ol, életkora 35-45 év közé tehető, valamint pszichológusi végzettsége és iparági tapasztalata van. Nem véletlen, hogy elsősorban nőket keresnek a cégek, a coachinghoz ugyanis nagyfokú empátia szükséges, ami - kisebb túlzással élve - a nők sajátja. A coaching őshazájában, Amerikában is 69 százalék a nők aránya, Magyarország azonban még ennél is nagyobb teret enged a gyengébbik nemnek, a magyar coach-oknak ugyanis 74 százaléka nő.

A kutatás a coach-ok fizetését is firtatta: átlagos óradíjuk 24 700 forint (5-10 éves tapasztalattal 50 ezer forint), ám ez csak első hallásra sok, mivel a coachingból származó bevételük a jövedelmük kevesebb mint 10 százalékát jelenti; a többit rendszerint tanácsadói, tréneri munkákból fedezik. Mindebből ráadásul átlagosan 560 ezer forintot költenek el saját fejlesztésükre (könyvek, képzések, szakmai konferenciák), ami az évek előrehaladtával még tovább nőhet (5-10 éves tapasztalat esetén egymillió forintra is rúghat az összeg).

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk folytatását itt olvashatja.

MTI Karrier

Melyik nap lehetünk a legaktívabbak?

A magyar alkalmazottak 93 százaléka szerint a megbecsülés hatékonyabban növeli termelékenységüket, mint az anyagi ösztönzők - derül ki egy felmérésből.

Karrier

Csak a halálra kapjuk fel a fejünket?

A munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkavállalók biztonságát és egészségét, 2002 óta a kockázatértékelést is meg kell szerveznie. A foglalkoztatók azonban sok esetben tartalmatlan elemzéseket készítenek, a 10 fő alatti vállalkozások pedig külön erre a célra nem tudnak munkavédelmi szakembert alkalmazni. Halálos munkahelyi balestek: sok vagy kevés?

Meghalt az Oscar-jelölt Ned Beatty, a Hálózat és a Gyilkos túra színésze

Meghalt az Oscar-jelölt Ned Beatty, a Hálózat és a Gyilkos túra színésze

Budapesten bujkált két kanadai gyilkos

Budapesten bujkált két kanadai gyilkos

Máris lefagyott az elektromos autós pályázatokat befogadó oldal

Máris lefagyott az elektromos autós pályázatokat befogadó oldal