szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy hétezer alkalmazott és szakszervezeti aktivista tüntetett kedden a román parlament épületénél, magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve.

Az ágazatok széles körét - a tanártól az olajmunkásig - képviselő felvonulók "tolvajok" felkiáltásokkal illették a törvényhozókat.

A tüntetést szervező négy szakszervezet havi 900 lej (57 181 forint) havi minimálbért követel, a jelenlegi 540 lej helyett. A Cartel Alfa szakszervezet vezetőhelyettese szerint a mintegy 5 millió román munkavállaló közül csak 15 százalék dolgozik megfelelő munkakörülmények között.

Már hétfőn kiderült, hogy Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök és Mugur Isarescu jegybankelnök is ellenzi például a pedagógusok bérének 54 százalékos emelését.

Tariceanu és Isarescu hétfőn tárgyalt arról, hogy az intézkedésnek milyen következményei lehetnek. A múlt héten ugyanis a román képviselőház a közoktatásban dolgozó pedagógusok bérének 54 százalékos emeléséről határozott.

Az oktatók bére azonban több mint 60 százalékkal fog gyarapodni, ugyanis a kormány már korábban beígért 9 százalékos bérnövelést.

A pedagógusok a jelentős fizetésemelésüknek viszont csak akkor örülhetnek, ha az alkotmánybíróság elutasítja a kormány keresetét. A kabinet szerint ugyanis a képviselőház által elfogadott béremelés alaptörvénybe ütközik. A kormányfő Traian Basescu köztársasági elnöknek is levelet írt, amelyben arra kérte az ország első emberét, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt, amely elvileg október elsejétől lenne hatályos.

Isarescu jegybankelnök azt mondta: annak ellenére, hogy választási év van, Romániában továbbra is vasszigort kell alkalmazni a fizetésemelések terén. Ha azt akarják ugyanis, hogy egy számjegyű maradjon az infláció, akkor nem növekedhetnek jelentős mértékben a bérek - magyarázta.

Tariceanu kormányfő leszögezte: a kormány nem ellenzi a béremeléseket, hiszen - mint emlékeztetett - 2004 és 2008 között a tanügyben dolgozók fizetése több mint 90 százalékkal emelkedett -, azonban rámutatott, a 9 százalékos betervezett növekedést még elbírja a költségvetés, de az 54 százalékos emelés súlyos gazdasági válságot okozhat.

Romániában a nettó átlagfizetés augusztusban, 1277 lej (80 293 forint), 31 lejjel, azaz 2,4 százalékkal kevesebb volt, mint júliusban, de 24 százalékkal, illetve reálértékben 14,8 százalékkal több a tavaly augusztusinál, és szintén reálértékben 122 százalékkal több, mint 1990. októberben, közölték a román statisztikai hivatalban. Az oktatásban a nettó átlagfizetés 1385 lej (86 872 forint) volt augusztusban, a júliusi 1442 lej után. Az olajiparban a nettó átlagfizetés 2415 lej (kitermelés) és 2502 lej (feldolgozás) között volt augusztusban, 6,7 százalékkal kevesebb, mint júliusban.

hvg.hu Karrier

Bűvös nyugdíjkorhatár: a magyarok ötöde még dolgozna

Egy nemzetközi felmérés szerint minden ötödik magyar munkavállaló arra számít, hogy csak 65 éves kora után vonul majd nyugdíjba, és nagyjából ugyanennyien vélik úgy, hogy elegendő megtakarítással rendelkeznek majd a kényelmes nyugdíjas évekhez.

MTI Karrier

18 millió tanárra lenne szükség

Világszerte mintegy 18 millió tanárra lenne szükség ahhoz, hogy a 75 millió iskoláskorú, de az oktatásból kimaradó gyermek tanulása 2015-ig megoldható legyen - hívta fel a figyelmet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

MTI Tech

Leépítés az eBay-nél: tíz százalékot elbocsátanak

Az amerikai eBAy árverési portált üzemeltető társaság hétfőn bejelentette, hogy mivel forgalma mérséklődik, elküld mintegy ezret dolgozói közül, ez a teljes létszám 10 százaléka. Az alkalmilag foglalkoztatottak számát is többszázzal csökkenti.

hvg.hu Vállalkozás

Munkahelyi baleset és bírság: mi a három leggyakoribb tévhit?

A munkavédelemmel kapcsolatban több tévhit is él a kisvállalkozókban. Különösen azok bagatellizálják egy esetleges munkavédelmi ellenőrzés kockázatait, akik úgy gondolják, nem végeznek veszélyes tevékenységet. Nézzük végig, miért büntetnek a munkavédelmi felügyelők és mit gondolnak rosszul a cégek.

Lángoló teherautóval hajtott be a tűzoltóságra segítségért egy orosz autós

Lángoló teherautóval hajtott be a tűzoltóságra segítségért egy orosz autós

Boldog István: Ha az ellenzék nyer, akkor sem úgy van, hogy kimegyünk, és felakasztunk valakit a lámpavasra

Boldog István: Ha az ellenzék nyer, akkor sem úgy van, hogy kimegyünk, és felakasztunk valakit a lámpavasra

Így lát kamerák nélkül is egy csúcstechnológiás önvezető rendszer – videó

Így lát kamerák nélkül is egy csúcstechnológiás önvezető rendszer – videó