szerző:
MTI

„Eladtam a lelkemet az ördögnek és jó árat kaptam érte” – mondja Geraint Anderson, aki pénzügyi elemző volt a Cityben, London pénzügyi központjában. Többi pályatársához hasonlóan zsíros prémiumokat kapott, de végül lemondott állásáról, mert nem akart „a pénz megszállottja” lenni.

A ma 36 éves férfi 1996-ban került a Citybe az ABN Amro holland bank junior elemzőjeként. Egy évvel később átigazolt a francia Société Générale-hoz, majd a német Commerzbankhoz, hogy újabb év múltán a Dresdner Kleinwortnál folytassa.

Miután két egymást követő évben ebben a befektetési bankban elnyerte a legjobb elemző címet, gyorsan haladt a ranglétrán és hamarosan a csoportjának egyik vezetőjévé nevezték ki. A pénzügyi fővárosban nőttön nőtt a híre, a City negyedik legjobb elemzőjének minősítették (a mintegy százfős listán). 2007-ben 500 ezer font (161 millió forint) prémiumot vágott zsebre.

Néhány hónappal ezelőtt azonban Geraint Anderson mindent felrúgott, kilépett állásából és addigi pénzügyi pályafutásáról kezdett írni könyvekben és egy újságrovatban. A tőzsdei elemző ugyanis egy idő után úgy érezte, hogy nem nézhet a tükörbe: „egyre mohóbb lettem, egyre inkább a pénz megszállottjává váltam” – mondta el az AFP-nek.

A pénzember a jutalmazás rendszerét tartja a felelősnek. „Hagytam, hogy magával sodorjon a prémiumok rendszere. Eladtam a lelkemet az ördögnek és jó pénzt kaptam érte.”

Nagy-Britanniában maga Gordon Brown miniszterelnök is felemelte a szavát a „felelőtlen” magatartást jutalmazó csillagászati prémiumok ellen. London a maga nagyszabású bankmentő tervét a javadalmazás új rendszerének bevezetésétől tette függővé.

Ezek a nyilatkozatok egybeesnek a közvélemény hangulatával, az embereket felháborítják a nem egyszer „erkölcstelennek” tartott összegek. A Barclay’s bank elnöke, Bob Diamond például mintegy 40 millió font prémiumot zsebelt be 2006-ban és 2007-ben.

Geraint Anderson szerint azonban nemcsak a jutalmak összegéről van szó, hanem jellegükről, felépítésükről is: „A prémiumok többségét egyben adják, jobbára készpénzben, így végső soron az alkusz fütyül arra, hogy lépéseinek mi lesz a hosszú távú következménye... Ehelyett olyan jutalomrendszerre lenne szükség, amely a hosszú távra szóló gondolkodásra ösztönöz.”

Egy londoni felmérés, amelyet a gazdasági és kereskedelmi kutatási központ (CEBR) készített, azt mutatta ki, hogy idén a jutalmak összegében drámai csökkenésre lehet számítani: míg 2006-ban 8,8 milliárd fontot fizettek ki ezen a címen, idén várható összegük csak 3,6 milliárd font lesz.

A CEBR most azt jósolja: a közeljövőben kevéssé valószínű, hogy a jutalmak elérjék az előző négy év szintjét, de hozzáfűzi: ezután sem fog megszűnni a prémiumok rendszere.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Aston Martinból Volvóba vagy Kiába huppannak a londoni brókerek

Az utóbbi évek csúcspontjához képest 60 százalékkal kevesebb prémiummal lesznek kénytelenek beérni az idén a pénzügyi válságtól súlyosan megtépázott londoni City befektetési bankárai - ha egyáltalán kapnak bármilyen jutalmat, jósolja az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház. Az idők változását mutatja, hogy a jelek szerint máris sok bankár dél-koreai kocsikba ül át.

MTI Autó

Porschét nyert a magyar bróker

A nemzetközi World Investor kereskedési versenyben először vettek részt magyar versenyzők, akik közül négyen is bekerültek a legjobb tíz helyezett közé.

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt

Gasztroturista térdig cavában – ahol ünneplik a szőlőgyökértetűt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról