szerző:
MTI

Rohamosan csökken az Angliába vágyó munkavállalók száma. Az Európai Unió 2004-es keleti bővítése óta most dolgozik a legkevesebb kelet-európai Nagy-Britanniában, miután a világgazdasági lassulás nem kímélte a brit gazdaságot sem.

A brit belügyminisztérium adatai szerint tavaly összesen 217 945 folyamodvány érkezett Csehországból, Észtországból, Magyarországról, Lettországból, Litvániából, Lengyelországból, Szlovákiából és Szlovéniából. Nagy-Britanniában egyetlen olyan szakszervezeti szövetség működik 70 tagszervezettel, amely közel 7 millió tagot képvisel. Ez a brit Szakszervezeti Szövetség (Trades Union Congress - TUC), melynek feladata a munkavállalók érdekképviselete. A szövetség által kiadott információs anyag tájékoztatja az országba érkező munkavállalókat legfőbb jogaikról.

A munkavégzés megkezdése előtt minden munkavállalónak regisztráltatnia kell magát a hatóságoknál. Az új EU-tagállamokból érkező munkavállalókat a brit Belügyminisztérium (Home Office) regisztrálja. Nagy-Britanniában a legális munkavégzéshez minden munkavállalónak rendelkezni kell társadalombiztosítási számmal. Ennek beszerzéséhez - miután a munkavállaló munkát kapott - egy személyazonosító interjúra kell bejelentkeznie a legközelebbi Munkaügyi Központnál (Job Centre). A munkavállalót jövedelemadó megfizetésére is kötelezik. Annak a munkavállalónak, aki az első állását tölti be, mindaddig ideiglenes adót kell fizetnie, amíg nem kap adószámot. Előfordulhat az is, hogy egyes munkaadók feketemunkát kínálnak. Ez Angliában is törvényellenesnek minősül.

Alkalmi munkavállaló vagy alkalmazott?

Nagy-Britanniában a legtöbb ember alkalmazott. A rövidebb időszakokra érkezők számára felkínált munkák többsége azonban alkalmi munkavállalást jelent. A két típusú munkaviszonyt alapvető jellegzetességekkel lehet megkülönböztetni egymástól.

Alkalmazott az a munkavállaló, akinek a munkáltatója előírja, hogy adott óraszámot ledolgozzon, és az alapján fizet, függetlenül attól, hogy van vagy nincs elvégzendő munkája. Alkalmazotti jogviszonynál a munkáltató előírja továbbá, hogy mit tegyen a munkavállaló, és azt is, hogy azt mikor és hogyan tegye. A munkavállalónak személyesen kell elvégeznie a munkát, nem bízhat meg mást maga helyett a munka elvégzésével. A munkáltató biztosítja a szerszámokat és a munkagépeket. A munkáltató fizeti az adót és a társadalombiztosítási járulékot a munkavállaló javára, de mindemellett a munkavállaló fizetéséből is vonnak adót és járulékokat. Az elkészült írásos szerződés tartalmazza a "munkaszerződés" kifejezést.

Alkalmi munkavállaló az, akinek a munkáltató csak akkor kínál munkát és fizet is érte, amikor arra szüksége van. A munkavállaló rendelkezik munkaidejével, az elvégzendő munkát akár vissza is utasíthatja, maga helyett megbízhat mást is a munka elvégzésével. A munkavállaló feladata, hogy biztosítsa saját szerszámait, illetve, hogy saját adóját és járulékait befizesse. Az elkészült írásos szerződés a "szolgáltatási szerződés" kifejezést tartalmazza.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk folytatásához kattintson ide.

hvg.hu Tech

Kávézókban zajlik a jövő irodai munkája

Napjainkban az irodai munka jelentős részét az adminisztrációs feladatok teszik ki, éppen ezért sokszor érezzük monotonnak a hétköznapjainkat. A Canon futurológiai jelentése azonban bíztató változásokra hívja fel a figyelmet.

MTI Karrier

Ki van veszélyben a munkahelyén?

A basáskodó, beosztottjaikat semmibe vevő főnökök rizikófaktorként lépnek fel, növelve alkalmazottaiknál a szívbetegségek kockázatát - derült ki egy svéd vizsgálatnak köszönhetően, amely erős összefüggést talált a vezetői gyarlóság és a kardiológiai kórképek kialakulása között.

Betörtek egy amerikai család házába, és kitakarították azt

Betörtek egy amerikai család házába, és kitakarították azt

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre

New Yorkban büntetnék azt, akit telefonnal a kezében kapnak el a zebrán

New Yorkban büntetnék azt, akit telefonnal a kezében kapnak el a zebrán

Brüsszel szerint semmin nem változtat Theresa May lemondása

Brüsszel szerint semmin nem változtat Theresa May lemondása

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett