szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Út a munkához programra elkülönített 100 milliárd forintot nem veszélyezteti a gazdasági válság - mondta a szociális és munkaügyi miniszter Szentendrén, eloszlatva a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) fórumán elhangzott aggályokat.

Nem terhelik túl az önkormányzatokat a program végrehajtásával kapcsolatos teendők, sőt a településeknek kifejezetten előnyük származik az új rendszerből - közölte Szűcs Erika, aki a szentendrei fórumon egyebek mellett a közfoglalkoztatási tervek elkészítéséről beszélt.

A miniszter arra a kérdésére, hogy nem hárul-e a kelleténél több teendő az amúgy is túlterhelt helyhatóságokra a munkaerőpiacról kikerültek "helyzetbe hozását" célzó átfogó intézkedési terv végrehajtása miatt, nemmel válaszolt. 

Mint elmondta, a polgármesterek többsége a nyári viták során maga vetette fel: szívesen adna munkát a segélyen lévők egy részének, ha ehhez az állam hathatós anyagi támogatást nyújtana. Szűcs Erika úgy fogalmazott: egyfajta önkéntes felajánlás volt ez a polgármesterek részéről, s bár a 3200 önkormányzat élén különböző habitusú vezetők állnak, egyre többen értik, miért és hogyan profitálhatnak a programból.
 
A miniszter szerint azzal, hogy az újra munkába állított emberek bérének és járulékainak 95 százalékát központi forrásból fedezik, s úgynevezett foglalkoztatásszervezőket biztosítanak az új rendszer gördülékeny működtetéséhez, a terhek jelentős részét leveszik a települések válláról. 
 
Az idén kétezer, jövőre háromezer foglalkoztatásszervezőből álló kontingens felosztásáról pályázattal döntenek. Pályázatokat ír ki a Regionális Fejlesztési Tanács is az Út a munkához program helyi eszköz- és anyagköltségeinek finanszírozására.
    

hvg.hu Karrier

Út a munkához: beindult a gépezet

A szociális segélyből élők munkához juttatása vagy képzése, a munkahelyteremtés bővítése, és nem utolsó sorban az ellátásból élő, ám feketén munkát vállaló réteg kiszűrése is célja a 2009-ben induló „Út a munkához” programnak. Jelenleg a program bevezetésének feladatait végzik munkaügyi és önkormányzati szakemberek.

MTI Karrier

Út a munkához: indul a program

Januárban indul az "Út a munkához" program, amely a rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segíti - mondta Gúr Nándor (MSZP), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke.

MTI Karrier

Út a munkához: támogatás közfoglalkoztatáshoz

Az "Út a munkához" program lehetőséget ad a közfoglalkoztatásban végezhető feladatok körének bővítésére, s értékteremtő közhasznú munka végzésére is - jelentette be kedden Székesfehérváron a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese.

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit