szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyol kormány komoly anyagi áldozatokra is hajlandó azért, hogy minél több állástalan román vendégmunkás térjen haza országába, tekintettel a Spanyolországban drámai mértékben növekvő munkanélküliségre.

A két ország munkaügyi minisztereinek találkozója után spanyol lapok arról cikkeztek, a kormány kész arra, hogy segítse a románokat hazájukban elhelyezkedni. A munkanélküli segélyt még hazatértük után is folyósítanák, és anyagilag támogatnák hazautazásukat is.
 
A gazdasági fellendülés idején Spanyolország évekig tárt karokkal fogadta a bevándorlókat: a kereslet akkora volt, hogy a kormány 2005-ben - más EU-tagországok tiltakozása ellenére - több százezer illegális bevándorlónak adott tartózkodási és munkavállalási engedélyt. Mára viszont Európában egyetlen országban sem nő olyan ütemben a munkanélküliség, mint Spanyolországban, a munkanélküliségi ráta 17,4 százalékkal a legmagasabb Európában. Ezért szeretné Madrid a vendégmunkásokat - elsősorban a románokat - otthon tudni, mivel a marokkóiak és az ecuadoriak után fél millió fővel a románok vannak a legtöbben, s utóbbiak közül jelenleg több mint 70 ezren munkanélküliek.

MTI Karrier

Dániai munka: megszűnt a korlátozás

Öt évvel az Európai Unió tíz állammal való kibővítése után pénteken megszűntek az új keleti tagállamokból érkező munkaerő alkalmazásának utolsó korlátai is Dániában.

MTI Shake

Kolduskurzus a külföldiek kábítására

Alamizsnaanalízises nyelvtanfolyamok indultak koldusok számára Indiában, hogy a kéregetők felkészülten várják a jövő évi brit Nemzetközösségi Játékokra érkező külföldieket.

MTI Karrier

Hátat fordítanak Nagy-Britanniának a keletiek

Nagy-Britannia tűnt öt éve az ígéret földjének a frissen EU-polgárrá vált kelet-európai munkavállalók szemében, és 2004 tavaszán kevesen gondolták, hogy fél évtized múltán a jobb megélhetés reményében inkább a hazatérést fogják választani.

Salvini: Tisztelet a magyar népnek és a kormánynak!

Salvini: Tisztelet a magyar népnek és a kormánynak!

Igazi bankkártyát ad ki a Samsung – újabb részletekre derült fény

Igazi bankkártyát ad ki a Samsung – újabb részletekre derült fény

Amerikai tüntetések: Arnold Schwarzeneggernek is van egy tanácsa

Amerikai tüntetések: Arnold Schwarzeneggernek is van egy tanácsa