Leépítés és négynapos munkahét a marcali ventillátorgyárban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négynapos munkahéttel és negyvennyolc dolgozó elbocsátásával kezdte a májust a marcali Ziehl-Abegg ventillátorgyártó kft. - írja csütörtöki számában a Somogyi Hírlap.

A marcali Ziehl-Abegg ventillátorgyártó kft. 1995 óta meghatározó gazdasági szereplője a térségnek, s az egyik legnagyobb foglalkoztatóvá lépett elő a marcali farmergyártó Mustang bezárása óta - olvasható a megyei napilapban, amelynek Szijártó Ferenc ügyvezető igazgató elmondta: átlagosan negyvenöt-ötven százalékkal esett vissza a termelésük.

A cég jelenleg négyszáz dolgozót foglalkoztat, de őket is csak heti 32 órás munkarendben. A foglalkoztatási alaptól nem kaptak támogatást, ezért nem hosszabbították meg a meghatározott idejű szerződéseket, másoknak kénytelenek voltak felmondani - indokolta az elbocsátásokat Szijártó Ferenc.
  
Az még egyelőre bizonytalan, hogy a csökkentett munkaidőt mikor tudják visszaállítani a 40 órás munkahétre - mondta az igazgató, aki arról is beszámolt, hogy a válság a Ziehl-Abeggnél tervezett kilenc és félmillió eurós fejlesztést is érinti, lassítja a beruházás szakaszainak ütemét. Tavaly a künzelsaui anyavállalat a marcali gyár bővítéséről döntött, ami az eredeti elképzelések szerint további száz-százötven embernek teremtett volna munkahelyet a térségben.