Tízezer fogyatékos munkavállaló tűnhet el a piacról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Közel tízezer megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló tűnhet el a nyílt munkaerőpiacról, amennyiben a kormány befagyasztja a Munkaerőpiaci Alap (MPA) "Rehabilitációs célú munkahelyteremtő támogatások" fejezetét - hívta fel a figyelmet Pintér Csaba, a CÉHálózat és a Munkaesély Szövetség közös szakértője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A szakember szerint a 4,2 milliárd forint forrásból gazdálkodó fejezet befagyasztása miatt az év végéig megszűnhet 32 komplex munkaerőpiaci szolgáltatás és fogyatékos emberek munkaerőpiaci szocializációját biztosító 40 munkahelyi gyakorlat program is. Pintér Csaba kiemelte: a komplex munkaerőpiaci szolgáltatások éves működtetése 455 millió forintba kerül, azonban ez az összeg a civil szervezetekben dolgozók, valamint a munkához juttatott megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállalók adója és egyéb befizetései révén megtérül az államnak.

A jelenlegi szolgáltatási színvonal újraépítése körülbelül kilenc évet venne igénybe - tette hozzá Pintér. A kormány a fejezet befagyasztásával egy időben egymilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki az MPA fejezetének rendeltetésével megegyező célra, azonban ennek a pályázatnak a feltételei a civil szervezetek számára elfogadhatatlanok. Ennek oka, hogy a pályázat csupán időszakos, így a támogatást a szervezeteknek egy hónap alatt kellene elkölteniük, amiből nem tudják fedezni az egész éves folyamatos működésüket mondta Pintér. 

Az MPA rehabilitációs alaprésze a munkáltatók rehabilitációs hozzájárulásaiból származik, amelyet a törvény szerint csak a fogyatékos emberek munkahelyi integrációjának ügye érdekében lehet felhasználni. A civil szervezetek a munkaerőpiaci szolgáltatások révén évente 800-900 megváltozott munkaképes vagy fogyatékos munkavállalót tudnak integrálni a nyílt munkaerőpiacba.

A civil szervezetek információi alapján Magyarországon 577 ezer fogyatékos ember van, míg az aktív korú, megváltozott munkaképességű személyek száma 700 ezer főre tehető. Az Európai Unióban 44,6 millió tartós egészségügyi problémájú vagy fogyatékosságú ember él. Az EU-ban ezen emberek 40 százaléka, Magyarországon azonban csak 7-9 százaléka dolgozik.