szerző:
hvg.hu

A vállalatok 31 százalékánál csökkent az elkötelezettség, szemben a korábbi években mért 15 százalékkal. Az alkalmazottak elkötelezettségét nagymértékben veszélyezteti a bizonytalan gazdasági környezet - derül ki Hewitt Associates közép-kelet-európai Legjobb Munkahely Felméréséből.

A Legjobb Munkahelyek rangsorát a nagyvállalati kategóriában a törökországi Ceva Logistics vezeti, míg a kis- és középvállalatok között a szintén török Ritz Carlton lett az első. A Microsoft, a Hilti, a DHL, a McDonald's és a GlaxoSmithKline a régió legalább három országában került be a Legjobb Munkahelyek közé, így kiemelkedő regionális eredményéért mind az öt vállalat különdíjban részesült.

A 2009-es felmérés keretében április-május folyamán megkérdezett magyar dolgozók kimondottan pesszimistán ítélik meg a hazai gazdaság jövőjét: 57 százalékuk úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság ebben az évben biztosan nem kezd el kilábalni a válságból. A kérdésre, miszerint a dolgozók bíznak-e abban, hogy vállalatuk sikeresen megküzd a gazdasági helyzet kihívásaival, a válaszadók 45 százaléka igennel válaszolt, és további 32 százalék is inkább pozitívan, mint negatívan ítéli meg a vállalat jövőjét. Saját sorsuk alakulásáról azonban jóval pesszimistábban nyilatkoznaka munkavállalók. Minden ötödik magyar dolgozó úgy érzi, nem lesz képes biztosítani saját maga és családja megélhetését, anyagi biztonságát, és csupán a megkérdezettek egyharmada bízik egyértelműen a jövőben.

Ami a korábbi évekhez képest leginkább változott a magyar munkavállalók cégükhöz való viszonyában, az a vállalathoz való kötődés. A dolgozók maradási hajlandósága minden időtávon nőtt, 3 év távlatában 12 százalékkal több válaszadó gondolja úgy, hogy jelenlegi cégénél fog dolgozni. A munkavállalók közül többen érzik úgy, hogy nehéz szívvel válnának meg vállalatuktól, és nagyobb azoknak az aránya is, akik ritkán, vagy egyáltalán nem gondolkodnak munkahelyváltoztatáson.

A felmérés tanulsága szerint a vállalatok a kritikus időszakban kevésbé képesek alkalmazottaikat a legjobb teljesítmény elérésére ösztönözni. A dolgozók elvárják, hogy odafigyeljenek a véleményükre, bevonják őket a döntésekbe, esetleg tanácsot kérjenek tőlük, azonban csupán 38 százalékuk véli úgy, hogy javaslatai, ötletei számítanak és meghallgatásra találnak. Minden ötödik alkalmazott gondolja úgy, hogy  a vezetés nem tekinti a dolgozókat a szervezet értékes részének; 14 százalékuk bírálja a felsővezetőket, mert a fontos döntések meghozatalakor nem veszik figyelembe az alkalmazottak érdekeit. A munkavállalók kevesebb mint fele vallja, hogy megfelelő tájékoztatást kap a szervezeti változásokról, és 45 százaléka gondolja, hogy a vezetés kommunikációja a vállalat jövőjét illetően nyílt és őszinte.

A régió 11 országában végzett kutatás keretében közel 700 vállalat mintegy 160 ezer munkavállalója és 4 ezer felsővezetője mondta el véleményét.

hvg.hu Karrier

Dráma. De mi lesz a vége?

A munkaerő-piaci válság negatív hozadékaitól, ha önerőnkből nem megy, szakember segítségével szabadulhatunk meg. Ezúttal arra keressük a választ, hogyan dolgozható fel a munkahelyi stressz, bizonytalanság, a leépítés okozta trauma a pszichodráma segítségével.

Karrier

Kiből lesz jó HR-es?

A humánerőforrás területén dolgozók a legváltozatosabb elvárásokkal és háttérrel indulnak pályájukon. Tanárok, közgazdászok, orvosok, pszichológusok és diplomás humánmenedzserek. Mi a közös bennük? Erről beszélgettünk Kántor Annával, a Roche gyógyszercég humánmenedzserével.

Radar 360: kivégzéstől fél Hasszán F., halálos árvíz Velencében

Radar 360: kivégzéstől fél Hasszán F., halálos árvíz Velencében

Elmenekült az országból a lemondott bolíviai elnök

Elmenekült az országból a lemondott bolíviai elnök

Nem mindenkinek jön be, hogy szórakozni is lehet Rijadban: előadás közben késeltek meg három művészt

Nem mindenkinek jön be, hogy szórakozni is lehet Rijadban: előadás közben késeltek meg három művészt

Kapcsolja be a számítógépét, megjött rá az új Windows 10-verzió

Kapcsolja be a számítógépét, megjött rá az új Windows 10-verzió

Halódik-e az MSZP?

Halódik-e az MSZP?

Megvan, mikor jön az olcsóbb telefonokba is az 5G

Megvan, mikor jön az olcsóbb telefonokba is az 5G