szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felsőoktatási intézményekbe pályázók egyes körének biztosított kedvezmények eltörlését sürgetik kárpátaljai felvételizők - adta hírül hétfőn az egyik kárpátaljai hírportál.

A kárpátaljai felvételizőket az háborította fel, hogy az oktatási miniszter – korábban tett ígérete ellenére – nem szüntette meg a "csernobili károsultak", a rokkantak és árvák számára az egyetemi és főiskolai felvételinél biztosított kedvezményeket. Szerintük igazságtalan, hogy az emelt szintű érettségin a bejutási küszöböt alig elérő kedvezményezettek kiszoríthatják a felsőoktatásból a maximális pontszámmal rendelkező felvételizőket – írja a zakarpattya.net kárpátaljai hírportál.
 
A tiltakozó diákok aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az ukrán állam vezetőihez intézett felhívásukban egyebek mellett azt állítják, hogy a fiatal ukránok mai nemzedékén mint "kísérleti patkányokon" próbálják ki, miként alkalmazhatók Ukrajnában a világban megvalósított oktatási reformok, köztük a bolognai folyamat részeként bevezetett emelt szintű érettségi.
 
Az elégedetlen felvételizők fő követelése az, hogy a felsőoktatási intézményekbe való bejutás egyetlen meghatározó kritériuma az emelt szintű érettségi vizsgákon elért pontszám legyen. Szerintük a szociálisan hátrányos helyzetű lakossági rétegeket az államnak anyagilag kell támogatnia, nem pedig a szellemi értékeket devalváló felvételi kedvezményekkel.

 

MTI Karrier

Kelet-Európából pótolják a német tanárhiányt?

Kelet-Európából kellene pótolni a rendkívüli német tanárhiányt. Legalábbis ezt a javaslatot vetetette fel a kialakult drámai helyzet kapcsán egy hétfői lapinterjúban a Német Filológusok Szövetségének elnöke.

MTI Karrier

Ponthatárok emelése: a diákok fele támogatná

A középiskolások egyetértenek a felsőoktatási intézményvezetők álláspontjával, miszerint 200 pontra emelnék a 160 pontban meghatározott felvételi minimumot. (A maximálisan elérhető pontszám jelenleg 480) - derül ki a Felvételi Infromációs Szolgálat (FISZ) felméréséből.

Vizsgálják ki, nem mégis egy laborból származik-e a koronavírus, kéri 18 tudós

Vizsgálják ki, nem mégis egy laborból származik-e a koronavírus, kéri 18 tudós

Meg akarta ölni magát Moby, amikor a legnagyobb sikereit érte el

Meg akarta ölni magát Moby, amikor a legnagyobb sikereit érte el

Játékonzolt adhat ki az Apple

Játékonzolt adhat ki az Apple