szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs szex, ha a szobatárs is jelen van - rendelkezik a Massachusetts állambeli Tufts Egyetem kollégumi szabályzata, amelyet nemrégiben egészítettek ki. A hírről a CNN intenetes oldala is beszámolt.

Az új szabály értelmében tilos a szex a kollégiumi szobában, ha a szobatárs is jelen van – áll a Tufts Egyetem 2009-2010-es házirendjében, amely előírja a diákoknak, mit tehetnek és mit nem az intézmény területén. Hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött, csak a lakók tudják, ám tény, hogy a házirend szigorítására a tanárok és a diákok szerint is szükség volt.

„Az új rendelkezés lényege, hogy a lakók tanuljanak meg figyelni egymásra, tartsák tiszteletben a másik pihenéshez, tanuláshoz, alváshoz való jogát, vagyis mindenki korlátozás nélkül élhessen jogaival” – nyilatkozta Kim Thurler, az egyetem szóvivője. Elmondása szerint az elmúlt években nem találkoztak kirívóan sok esettel, mindössze két tucat panasz érkezett a diákoktól, akik szobatársuk szabados viselkedését - ebben a szexuális érintkezés is benne van - kifogásolták. „Néhányszor előfordult, hogy beszélni kellett a diákokkal, mit lehet és mit nem” - mondta Thurler, ám arról már szól a fáma, mi történt a szabálysértőkkel, milyen következményekkel járt „kilengésük”.

Intim zóna. Idegeneknek belépni tilos.
© sxc.hu
A massachusetts-i egyetem hivatalos szabályzata szerint a szex eddig is tilos volt a kollégiumi szobákban, ahogy az is, hogy valakit lakótársa kizárjon, mert intim együttlétre készül. A házirendet azonban - nem meglepő - jónéhány diák kijátszotta, néhányan közülük arra sem voltak tekintettel, hogy a nemi aktusnak mások is szem- és fültanúi lehettek.

„Mindenki számára kellemetlen, ha valaki szexel, miközben szobatársa aludna, ezért itt volt az ideje, hogy a házirend erre is kitérjen” - nyilatkozta a témával kapcsolatban Callie Morton, az egyetem elsőéves hallgatója.

A hazai felsőoktatási intézmények kollégiumainak házirendje is előírja a diákoknak, hogy tekintettel kell lenniük társaikra, a lakótér és a közös helyiségek használata mindenki számára alapvető jog. „Arra, hogy a fiúk és lányok egymás szobáiba látogatnak, esetleg hosszabb időt töltenek ott együtt, a kollégium igazgatója ritkán ugrik, elsősorban arra ügyelnek, hogy külsősök ne maradjanak bent, ne tekintsék ingyenszállónak a koleszt” - mesélte a hvg.hu-nak egy bentlakó.  

Nem véletlen, hogy a vendégek látogatási idejét korlátozzák (számos intézményben 07-23 óra között tartózkodhatnak), illetéktelenek -  kollégiumi ellátásra nem jogosultak - bent lakása tilos. Értük minden esetben az felel, akihez érkeztek.

MTI Karrier

Tízmilliós tandíj Szaúd-Arábia új csúcsegyetemén

Szerda este államelnökök és rangos tudósok részvételével ünnepélyesen átadták Szaúd-Arábia új csúcsegyetemét, az ország uralkodójáról elnevezett Abdallah Király Műszaki és Tudományegyetemet (King Abdullah University for Science and Technology, KAUST).

Karrier

Új dimenziók az egyetemi oktatásban

Egy tanulmány szerint húsz év múlva az egyetemi campusok csupán relikviák lesznek, könyvek helyett távoktató szoftverekkel és az internet segítségével fogunk tanulni. Az e- learning egyre népszerűbb, kérdés, hogy tudja-e pótolni a tanárral való személyes kontaktust.

A színművészeti szerint több képviselőnek az egyetem megregulázása a célja

A színművészeti szerint több képviselőnek az egyetem megregulázása a célja

Egy gyilkosságért 25 évet kapott férfi a magánzárkába kerülve matematikai mérföldkövet ért el

Egy gyilkosságért 25 évet kapott férfi a magánzárkába kerülve matematikai mérföldkövet ért el

Bemutatunk egy bűvésztrükköt, amely átverte Einsteint is

Bemutatunk egy bűvésztrükköt, amely átverte Einsteint is