szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szellemi teljesítményt, memóriát, koncentrálókészséget növelő készítményeket gyakran használják egyetemi hallgatók a vizsgadrukk és a végtelen éjszakákba nyúló tanulás időszakának áthidalására. Ám ennek egészségügyi és etikai kockázatait csak most vette számba egy ausztrál kutató, aki felvetette annak lehetőségét, hogy a jövőben az egyetemi vizsgák előtt a sportolókéhoz hasonló doppingvizsgálatokat kellene elvégezni.

Sok gyógyszer jelent meg az orvosi gyakorlatban, melyek az agyműködést javítják a szellemi képességeket érintő betegségek esetében. A gyógyításban ezek a készítmények sok betegen segítenek, de az eredmények a tanulók érdeklődését is fölkeltették. A szerek kedvező idegrendszeri hatása pedig bizonyos mértékig egészséges emberben is megnyilvánult.
  
A téma azért került a tudományos érdeklődés középpontjába, mert Vince Jakic ausztrál pszichológus, az etikai kérdésekkel foglalkozó folyóirat, a Journal of Medical Ethics legújabb számában leírta, hogy amikor az egyetemista csoport vizsgázik, a résztvevők versenyben állnak egymással, hogy ki az okosabb, ki teljesít jobban.

Aki ehhez olyan készítmények segítségét veszi igénybe, melyek növelik szellemi képességeit, akkor ugyanúgy doppingol, mint az a versenyző, aki doppingszerekkel készül a nagy megméretésre - állítják a kutatók. Az amerikai egyetemi életben ez egyre gyakoribb, és mind fiatalabbak azok az iskolások, akik ilyen eszközökhöz folyamodnak a jobb bizonyítvány érdekében. Több egyetem diákjainak vizsgálata szerint az egyetemi hallgatók közül minden tizedik, de bizonyos helyeken minden negyedik hallgató rendszeresen használ ilyen gyógyszereket, különösen a vizsgaidőszakban. Ezeknek a készítményeknek szerencsétlen esetben súlyos mellékhatásai lehetnek.


MTI Karrier

Tízmilliós tandíj Szaúd-Arábia új csúcsegyetemén

Szerda este államelnökök és rangos tudósok részvételével ünnepélyesen átadták Szaúd-Arábia új csúcsegyetemét, az ország uralkodójáról elnevezett Abdallah Király Műszaki és Tudományegyetemet (King Abdullah University for Science and Technology, KAUST).

Kiderült, hogy ki nyer az állami informatikusképzésen

Kiderült, hogy ki nyer az állami informatikusképzésen

A magyarok többsége úgy érzi, elszálltak az árak a koronavírus miatt

A magyarok többsége úgy érzi, elszálltak az árak a koronavírus miatt

A Keleti pályaudvaron fogták el a férfit, aki fejbe szúrta az apját

A Keleti pályaudvaron fogták el a férfit, aki fejbe szúrta az apját